Pon 30 Mar 2020

Odboj delniških tečajev je bil po objavljenih ukrepih silovit

Centralne banke so napovedale gigantske vsote v podporo stabilizaciji gospodarstva, kar tudi delnicam dobro dene

V središču svetovne pozornosti je še vedno boj s koronavirusom, ki postaja eden največjih izzivov. Močno je prizadel celotno svetovno gospodarstvo, posledično se je tudi na finančnih trgih zgodil zgodovinsko največji padec delniških indeksov – vse v času enega meseca.

Olje na ogenj drsenju delniških indeksov zaradi širjenja virusa pa je prilila še naftna vojna med Savdsko Arabijo in Rusijo. Cena nafte se je čez noč za polovico znižala, izgube na delniških trgih so se dan za dnem skokovito povečevale. Zdelo se je, kot da padcem ni konca, da so vlagatelji izgubili popolno zaupanje v delniške naložbe.

Likvidnost na obvezniških in denarnih trgih, ki so vitalni za zagotavljanje likvidnosti in varnosti, je skoraj povsem usahnila. Da je celotna stvar prišla v nevarno cono, so se zavedale tako vlade kot centralne banke po vsem svetu. Odziv je bil hiter in silovit, vsem pa je skupna pripravljenost rešiti gospodarstvo za vsako ceno, saj je večinoma obstalo, in to ne po svoji krivdi.

Pretekli teden so začele prihajati in še prihajajo na trg zelo konkretne in ciljno usmerjene velike finančne injekcije. V ospredju sta bili Evropska centralna banka (ECB) in ameriška centralna banka (Fed), zaostale pa niso niti druge pomembne centralne banke. ECB je za začetek začela s paketom 750 milijard evrov, sledilo je še nekaj dodatnih ukrepov, zelo radikalna sta bila po drugi strani Fed in ameriška vlada s pomočjo več kot 2000 milijard dolarjev. Nepredstavljivo visoke številke, ki morda tudi niso končne. Vse bo odvisno od časa, ko je gospodarstvo delno ohromljeno.

Finančni trgi so, podobno kot med krizo leta 2008, podporo centralnih bank sprejeli zelo velikodušno in skladno s pričakovanji. In to kljub temu da še ne moremo govoriti o omejitvi širjenja virusa, kar bi kazalo luč na koncu predora za hitro oživitev gospodarstva, to pa je temeljni cilj.

 

Kaže tudi na to, da je stabilizacija, funkcioniranje in vzpostavitev ponovnega zaupanja v finančne trge prav tako zelo pomembno. Na tem trgu gre za verigo subjektov, v ospredju pa bodo banke, ki bodo v nadaljnjih korakih reševanja gospodarstva ključni, poleg fiskalnih politik. Prvi korak, če podporo centralnih bank lahko tako interpretiramo, je za nami, verjetno tudi najhujše »krvavo« obdobje na delniških trgih, zato je bil tudi odboj delniških tečajev po objavljenih ukrepih silovit. V padcih so bila verjetno že všteta precejšnja tveganja, morda nekoliko pretirana. Sledili bodo še fiskalni ukrepi, ki že kažejo obrise in se še dopolnjujejo, saj gre za obsežne intervencije brez primere.

So delniški trgi že dosegli dno? Ne vemo. Vemo pa, da so delnice danes precej cenejše, kot so bile pred dobrim mesecem dni. Nekatere so se pocenile za pol ali več, povprečno pa od 30 do 40 odstotkov, toliko so izgubili delniški indeksi. Svet se zaradi te krize ne bo ustavil, verjetnost, da bo sledila recesija, je velika. Večina analitikov meni, da bo kratkotrajna, vsekakor pa se bodo podjetja spet postavila v normalne pogoje poslovanja.

Ne bo se ustavila tako imenovana četrta industrijska revolucija, ki je že precej trkala na vrata in je zelo obetavna v robotizaciji, internetu stvari, umetni inteligenci, tehnologiji veriženja podatkovnih blokov ter podprta z razvojem in prvimi implementacijami prenosa podatkov 5G. Na trgu pa bo veliko denarja, ki bo iskal naložbe. In po vsaki recesiji ali krizi so delniški tečaji v nekaj letih dosegli nove rekordne vrednosti. Prepričan sem, da tudi tokrat ne bo drugače.

 

Avtor: Slavko Rogan, Triglav Skladi

Objavljeno v: DELO, 30. 3. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo