Pon 3 Nov 2014

Obrnili bi se svetovni trgovinski tokovi

NADALJEVANJE MONETRANE POLITIKE BO SPREMENILO GOSPODARSKA RAZMERJA

S pravkar končanim zasedanjem odbora guvernerjev ameriških centralnih bank se končuje tretje obdobje kvantitativnega sproščanja v obliki nakupov državnih in hipotekarnih obveznic. Četudi trenutna moč gospodarstva vlagateljem zagotavlja, da bo prehod v obdobje brez vsakomesečne pomoči centralne banke miren, se ob takšnih trenutkih na trgu vendarle pojavi preplašenost ali katero od podobnih čustev. Če to pospremi še niz slabših makroekonomskih objav iz nekaterih drugih svetovnih regij, je pot borznih tečajev podobna otroku, ki šele poizkuša hoditi brez pomoči staršev.

Posledično so se v zadnjih mesecih napovedi gospodarske rasti v večini svetovnih regij malce poslabšale. Najbolj nezavidljiv je položaj v Evropi in na Japonskem, o navdušujočih podatkih pa težko govorimo tudi v regiji razvijajočih se trgov. Še najbolj robustno trenutno delujejo Združene države Amerike.

Razlika v napovedih gospodarske rasti se kaže tudi v pričakovani poti prihodnje monetarne politike glavnih svetovnih bank, pri čemer sta evropska in japonska trdno na strani nadaljnjega monetarnega sproščanja, ameriška pa na nasprotni. Ta razlika je zgodovinska in bi ob vsem drugem nespremenjenem ponujala temelj obsežnim spremembam ključnih svetovnih gospodarskih razmerij, predvsem na valutnih trgih in posledično v globalnih trgovinskih tokovih. Na tej podlagi so se guvernerji ameriške centralne banke poleti trudili omiliti predstavo vlagateljev o prezgodnjem koncu materinske podpore centralne banke in jih poskušali osredotočiti na dejstvo, da bo ključna obrestna mera še dolgo blizu ničle. Glede na zadnje makroekonomske podatke, ki jim pri tem odlično pomagajo, bo to trajalo še nekoliko dlje, kot se trenutno predvideva. Tako lahko vlagatelji še vedno računajo na to, da bodo pomembni skrbniki trenutnega finančnega svetovnega reda pozorno spremljali prve samostojne korake.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 3. 11. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič