Sob 22 Jun 2019

Obrestne mere navzdol?

Globalno gospodarstvo se ohlaja. Kitajska, ki je v zadnjih letih postala motor gospodarske rasti, se tako zaradi notranjih težav kot zaradi trgovinskih vojn ne more nadejati pospešene gospodarske rasti.

Evropa že dalj časa stagnira in tudi v bližnji prihodnosti ni pričakovati, da bi se stari celini obetal gospodarski razcvet. ZDA so vpete v globalne tokove, tako da upočasnjevanje globalnega gospodarstva zadeva tudi njih. Od leta 2016 se je gospodarska rast v ZDA zviševala, lani je dosegla 3,2 odstotka na letni ravni. V zadnjih mesecih pa so se ekonomski indikatorji obrnili navzdol in težko je pričakovati, da se bo gospodarska rast še naprej krepila. Centralna banka je nakazala možnost, da bi lahko v bližnji prihodnosti posegla po ukrepu, ki bi lahko bil spodbuda gospodarstvu, to je znižanje obrestnih mer.

Finančni trgi so pri tem še bolj neučakani. V letošnjem letu borzni indeks S&P 500 raste, njegova vrednost pa je trenutno na zgodovinsko najvišjem nivoju. Tudi vrednotenje ni preveč ugodno, saj trenutno kotira pri kazalniku P/E 19. Tržni udeleženci še vedno pričakujejo, da bodo dobički rasli tudi v prihodnosti; poslabšanje makroekonomskih kazalnikov se ne sklada najbolje z njihovimi predvidevanji. Njihovo nervozo ponazarjajo tudi pričakovanja glede zniževanja obrestnih mer. Tržni udeleženci ocenjujejo, da obstaja kar 70-odstotna verjetnost, da bo FED (ameriška centralna banka) letos vsaj trikrat znižal obrestne mere, niso pa redki tudi tisti, ki pričakujejo, da bo v letošnjem letu ameriška centralna banka kar štirikrat ali celo večkrat znižala obrestne mere. V vsakem primeru so pričakovanja glede zniževanja obrestnih mer zelo agresivna; težko je verjeti, da bi FED sledil njihovim željam, saj bi moral radikalno spremeniti svojo politiko, ki je bila vse od konca leta 2015 naprej usmerjena v zviševanje obrestnih mer.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 22. 6. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo