Sob 23 Mar 2019

Obrat v letošnjem letu

Leto 2018 za borzne trge na Kitajskem ni bilo najbolj uspešno. 

Borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu (HSCEI), je izgubil 13,5 odstotka vrednosti (9,5 odstotka merjeno v evrih), medtem ko je borzni indeks CSI 300, ki meri spremembe tečajev delnic, uvrščenih na borzi v Šanghaju in Šenzenu, izgubil četrtino vrednosti.

Lani sta bila v ospredju dogajanja ohlajanje kitajskega gospodarstva ter zaostrovanje trgovinskih vojn. Prvi tedni letošnjega leta so pri investitorjih prebudili upanje, da morda le ne bo vse tako črno, kot so si zamišljali lani. Predvsem z ameriške strani je bilo slišati, da so blizu dogovora, ki bi rešil problem trgovinskih vojn, kar bi pomenilo, da bodo po podpisu dogovora carine na izdelke odpravljene, Kitajci pa bi začeli kupovati več ameriškega blaga ter bolje ščititi intelektualno lastnino, kar bi bilo pozitivno za obe državi. Kitajsko gospodarstvo se ohlaja in večini investitorjev je jasno, da pri sedanji stopnji razvitosti država ne more računati na vzdržno stopnjo rasti BDP v višini 7 odstotkov in več. Za prihodnje obdobje Kitajci tako računajo na rast BDP v višini 6 do 6,5 odstotka, kar je manj od preteklih napovedi o 6,5- do sedemodstotni rasti. Vseeno je kitajska vlada sprejela določene ukrepe s ciljem spodbujanja gospodarstva. Med drugim so znižali stopnjo davka na potrošnjo, v prihodnosti pa niso predvidene dodatne omejitve na rastočem nepremičninskem trgu.

Banke so bile v začetku letošnjega leta tudi bolj radodarne s posojili. Vse to je povzročilo precejšno rast cen delnic na borzah v Šanghaju in Šenzenu. Borzni indeks CSI 300 je do konca trgovanja v tem tednu pridobil 27 odstotkov vrednosti (32 odstotkov merjeno v evrih) in je tako med najbolj donosnimi borznimi indeksi v globalnem merilu. Borzni indeks HSCEI v Hongkongu je v istem obdobju pridobil 13,7 odstotka vrednosti (15 odstotkov merjeno v evrih) in je med najbolj donosnimi indeksi med državami v razvoju. Trgovinske vojne še niso končane. Še vedno ni sklenjen trgovinski sporazum med Kitajsko in ZDA. Prav tako Kitajci prvič uporabljajo nižanje davčnih stopenj za spodbujanje gospodarstva in zanimivo bo videti učinke. Cene delnic na borzi so že reagirale, vsekakor pa bo v prihodnjih mesecih zanimivo videti, kako se bodo stvari razpletale naprej.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DNEVNIK, 23. 3. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več