Pet 6 Jan 2012

Novo borzno leto

Po krajšem odmoru so se kolesja svetovnih kapitalskih trgov ponovno pričela vrteti. Glede na vse negotovosti nas očitno čaka še eno negotovo leto, ki bo zagotovo postreglo z mnogo presenečenji. Prav veliko presenečenj pa očitno za enkrat ni pričakovati na borzi v Ljubljani, ki nadaljuje svojo negativno pot, o kateri je bilo v različnih rubrikah Poslovnega dnevnika prelito že veliko črnila. Indeks SBITOP se tako zadržuje pod vrednostjo 600 točk, posamezne delnice pa dosegajo nove najnižje vrednosti. Tako je delnica Intereurope ob minimalnem prometu včeraj padla na 33 centov, kar pomeni, da znaša trenutna tržna kapitalizacija samo še 2,6 milijona evrov. S padci tečaja delnice se srečuje tudi Luka Koper, zadnja cena tako znaša še 6,82 evra, izračun pa pokaže tržno kapitalizacijo 95,5 milijona evrov. Nič kaj dosti bolje se ne godi niti delnicam mariborske Nove KBM s ceno 3,2 evra, kar pomeni, da znaša razmerje med tržno in knjigovodsko vrednostjo delnice po zadnjih dostopnih podatkih 0,24. Sporočilo trga oz. v tem primeru investitorjev o kvaliteti bančne aktive in višini kapitala je torej nedvoumno, podobna vrednotenja v bančnem sektorju pa srečujemo tudi po drugih borznih trgih razvitih držav. Ko že govorimo o bančnih delnicah, moramo omeniti še včerajšnji 16-odstotni padec delnic italijanske Unicredit. Napovedana dokapitalizacija po diskontni ceni glede na borzno je tako povzročila prodajne pritiske, vodstvo banke pa si je po drugi strani zagotovilo, da bodo delničarji vplačali svež kapital. Cena delnice tako znaša še 4,53 evra, pri čemer moramo bralce opozoriti, da so delnice Unicredit 27. decembra doživele »reverse split«, kar pomeni, da so delničarji za vsakih 10 dobili eno novo delnico. Vse skupaj si lahko razložimo kot lepotni popravek, ki smo ga v preteklosti že pogosto videli, spomnimo se samo Citigroup in AIG. Cene delnic Krke, Telekoma in Petrola se v zadnjem času zadržujejo v relativno ozkem cenovnem pasu, pri čemer investitorji z enim očesom zagotovo spremljajo dogajanje po svetovnih delniških trgih, kar bi ob morebitnih padcih lahko prispevalo k novim prodajnim pritiskom tudi v Ljubljani.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič