Pet 17 Okt 2008

Nihajnost na borzah še ne poneha

Letošnje leto bi zlahka označili za leto borznih rekordov. Borze po celem svetu doživljajo rekordne dnevne premike, tako navzgor, kot navzdol.

Tako so npr. ameriške delnice po najslabšem tednu v 75 letih v ponedeljek doživele še največjo rast v zadnjih sedmih desetletjih. Z 11,6 odstotno rastjo je bila to najbolj strma rast od leta 1939. Indeks evropskih delnic je z več kot 10 odstotnim skokom postavil nov rekord.

Po tem, ko usklajena akcija centralnih bank (ameriške, evropske, angleške, kanadske in švedske), ki so znižale obrestno mero v prejšnjem tednu ni uspela pomiriti borznih vlagateljev, so za vikend bili sprejeti novi ukrepi. Za ustavitev panike bančnih vlagateljev, ki so že začeli besno dvigovati svoje prihranke iz bank, so evropske države sklenile, da začnejo garantirati za vse depozite neomejeno. Ameriški in evropski finančni reševalni paket naj bi skupaj predstavljala skoraj 2.000 milijard ameriških dolarjev, kar naj bi obvarovalo te države pred zlomom finančnega sistema. To so vlagatelji v ponedeljek pozdravili z evforijo in pognali tečaje v višave, vendar ne za dolgo.

Zgodovinske ugotovitve nas učijo, da izjemnih enodnevnih skokov borznih tečajev nikoli ni bilo v naraščajočem trendu. Ti so se v preteklosti vedno dogajali, kadar je trg v padajočem trendu. Že v torek, naslednji dan po najvišji rasti v desetletjih, so delniški trgi začeli upadati. Vse slabša pričakovanja investitorjev glede prihodnjih dobičkov so jim dala misliti o prihodnosti gospodarstva kot celote, ne le finančnega sistema. Navkljub prizadevanjem vlad in centralnih bank, ki so vse svoje moči usmerile na reševanje finančnega sistema je treba vedeti, da se je v zadnjih nekaj tednih močno poslabšala širša gospodarska slika. Oglasili so se nekateri črnogledi finančniki, med njimi tudi profesor ekonomije iz univerze v New Yorku, Nouriel Roubini, ki je že leta 2006 napovedal finančno krizo in je zato v zadnjem času deležen večje pozornosti. Dejal je, da bo ameriška stopnja brezposelnosti dosegla 9 odstotkov, da bodo cene nepremičnin nižje še za 15 odstotkov, ter da bo recesija trajala 18 do 24 mesecev.

V sredo smo bili zopet priča rekordu, saj so ameriške delnice v enem dnevu padle največ od zloma borznega trga leta 1987. Padec pa naj bi (poleg nervoze vlagateljev) povzročila objava podatkov o prodaji na drobno v septembru, ki je padla največ v zadnjih treh letih ter padec indeksa proizvodnih aktivnosti v New Yorku. Prodaja na drobno, ki je bila dvakrat slabša od pričakovanj analitikov, upada že tretji zaporedni mesec. To se je v zadnjih petih desetletjih zgodilo le še štirikrat, vsakič ko je bilo gospodarstvo v globoki recesiji.

V takšni situaciji se lahko vprašamo po razlogih, zakaj bi vlagali v delnice? Morda zaradi prisotnosti vsaj treh dejavnikov, ki so bili povezani z močno rastjo borznega trga v preteklosti:
(1) Želja po tveganju je na izjemno nizkih ravneh, (2) nivoji denarja v sistemu so zelo visoki in (3) prvič od začetka te krize je po raziskavi Merryll Lyncha močno naraslo število portfolio managerjev, ki verjamejo da so delnice podcenjene. Veliko slabih pričakovanj je namreč že vgrajenih v tečaje delnic.

Avtor: Sašo Ivanović upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt