Sob 20 Feb 2016

Neprepričljivi kapitalski trg

Pričetek letošnjega leta prav gotovo ni po meri vlagateljev na delniških trgih, saj se nadaljuje negativni trend s konca preteklega leta. Svetovni delniški trgi so kljub močni pozitivi korekciji v zadnjem tednu precej v rdečih številkah. Tako začetek leta tudi ni v skladu s pričakovanji večine analitskih hiš, ki so kljub vse vidnejšemu zastoju v mednarodni trgovini in industrijski dinamiki vse po vrsti napovedovale še eno uspešno leto. Spomnimo, najvišja pričakovanja so veljala za razvite delniške trge, regijsko pa, na krilih nadpovprečne pričakovane rasti podjetniškega sektorja, ob hkratni najspodbudnejši monetarni politiki za evrsko regijo. Evrska regija je letos najmanj donosna, nekoliko zaostaja tudi za trgi v razvoju, ki je zaradi najopaznejše zmanjšane industrijske proizvodnje, v primeru nekaterih držav pa tudi zaradi negativnih vplivov nizke cene nafte in surovin, veljala za najmanj privlačno regijo. Bolj so lahko zadovoljni imetniki dolžniških vrednostnih papirjev, saj se je njihovo premoženje v večini razredov povečalo. Najbolj, razumljivo in pričakovano ob takšnem razpletu na kapitalskih trgih, imetnikom državnega dolga, najmanj pa imetnikom visoko donosnih in nadpovprečno tveganih obveznic. Primerjava pokaže velike razlike med posameznimi sektorji, vsi po vrsti sicer izkazujejo negativno letošnjo donosnost. Najmanj varni neciklični sektorji – telekomunikacije, javna oskrba in osnovne potrošnje dobrine, najbolj pa sektorji s pričakovano nadpovprečno nihajnostjo. Nekoliko odstopa sektor zdravstva in farmacije, ki bi ga sicer lahko po teoriji uvrstili med varnejše naložbe in tako primeren naložbeni razred za čas, ko se odnos vlagateljev do tveganja zmanjšuje. Navedeno velja sicer že dalj časa, res pa je, da je sektor v preteklem obdobju eksapanzije dosegel nadpovprečno rast dobička. Z znižanjem zanimanja vlagateljev se najbolj soočajo biotehnološka podjetja, ki so v zadnjih 5 letih izkazala daleč največjo rast v indeksu Nasdaq. Še posebej manjša podjetja, katerih rast temelji predvsem na izdelkih v testni fazi. Nižja vrednotenja odpirajo prostor morebitnim prevzemnikom, ki jih je v dejavnosti tradicionalno veliko. Poleg tega imajo nekatera največja podjetja zgodovinsko nadpovprečno visoki delež presežnih sredstev in malo dolga. Ob tem velja izpostaviti, da se zgodba rasti v biotehnolškemu sektorju nikakor še ni zaključila, saj je pričakovana rast tako prodaje kot dobička v poprečju še vedno daleč nadpovprečna.

 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 20. 2. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi