Sob 24 Aug 2019

Nemiri v Hongkongu se nadaljujejo

V zadnjih petih tednih je indeks delnic hongkonških podjetij Hang Seng izgubil devet odstotkov vrednosti.

Velja priznati, da situacija na svetovnih delniških trgih v tem obdobju ni bila preveč rožnata, vendar je bil tudi v takem okolju padec prej omenjenega indeksa nadpovprečen. Kot zanimivost, v obdobju od 19. julija do 23. avgusta je zmagovalec v kategoriji »najmanj donosen delniški trg« argentinski, na katerem je po objavi rezultatov preliminarnih volitev delniški indeks S & P MERVAL padel za 38 odstotkov.

Skupni imenovalec dogajanj na delniških trgih v Argentini in Hongkongu je politika oziroma negativni vpliv političnih dogodkov na gibanje cen delnic. V Hongkongu že skoraj tri mesece potekajo nemiri, ki se pogosto končajo s spopadi med policijo in protestniki. Demonstracije so se začele junija, in sicer zaradi nasprotovanja predlogu zakona o izročanju osumljencev kaznivih dejanj Kitajski. Od takrat se je položaj spremenil. Protestniki niso zadovoljni s hongkonško vlado, zahtevajo več demokratičnih svoboščin in izražajo svoje nasprotovanje kitajski politiki. Spomnimo, Hongkong je del Kitajske, vendar ima delno avtonomijo, med drugim tudi svojo zakonodajo in valuto, hongkonški dolar.

Hongkonško gospodarstvo je bilo že prej pod vplivom upočasnjene gospodarske rasti na Kitajskem in trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Če se bodo protesti nadaljevali, se bo verjetnost recesije v Hongkongu opazno povečala. Negativne posledice protestov čutijo letalski prevozniki (eden od načinov protesta v Hongkongu je namreč zasedanje letališč, zaradi česar je 12. avgusta letalska družba Cathay odpovedala 200 letov), trgovinska podjetja in podjetja v turistični industriji (število tujcev v trgovinah se je v juliju zmanjšalo za 30 do 50 odstotkov) ter nepremičninska podjetja (ameriška banka Bank of America ocenjuje, da cene nepremičnin lahko padejo za deset odstotkov).

Situacija v Hongkongu lahko zelo hitro postane precej več kot lokalni problem. Zaradi močne medsebojne povezanosti azijskih gospodarstev in pomembne vloge Hongkonga kot svetovnega finančnega središča lahko nestabilnost v tem mestu ogrozi gospodarsko rast na Kitajskem in v drugih azijskih državah. Upočasnitev gospodarske rasti Kitajske in drugih azijskih držav pa bi zagotovo imela negativni vpliv na preostali svet.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Dnevnik, 24. 8. 2018, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt