Pet 11 Jul 2008

Nemiren začetek poletja

Vlagatelji tudi v mesecu juniju niso dočakali mirnejših časov. Svetovni delniški indeksi so že tretjič letos v enem samem mesecu močno upadli. Podobne padce smo tako doživeli že takoj na začetku leta, v januarju, v bolj blagi obliki pa smo jih občutili še marca. Zanimivo je, da se kot glavne krivce za slabši začetek leta išče v popolnoma istih razlogih kot na začetku leta, četudi jih je večina vlagateljev že odpisala kot že znani dejstvi. Govorimo seveda o rekordnih cenah nafte ter vnovičnem vzponu finančne krize.

Cene črnega zlata so se v zadnjem mesecu okrepile za 10 odstotkov, v zadnjem trimesečju pa za 38 odstotkov. Letos so višje kar za 46 odstotkov oziroma 45 dolarjev na sodček. Te številke nedvomno predstavljajo na začetku leta nepredstavljive scenarije, saj naj bi bilo svetovno povpraševanje v ravnovesju s svetovno ponudbo, poleg tega pa naj bi se po izredni konjunkturi v zadnjih letih v večji ali manjši meri ohladila tudi največja oziroma najhitreje rastoča svetovna gospodarstva, kar velja predvsem za Združene države Amerike in Kitajsko. To bi avtomatično zmanjšalo povpraševanje po energentih, katerih cena bi se znižala.

Vendar pa ceno nafte v zadnjem času bolj pritiskajo različne špekulacije. Prva od njih je vse večji strah pred naraščajočo inflacijo, ki vlagatelje preusmerja v naložbe, ki naj bi v omenjenih obdobjih ohranjale realno vrednost, druga nenehno razkazovanje vojaške moči na eni strani Izraela in na drugi Irana ter sezona hurikanov v Mehiškem zalivu. Ta naj bi bila po nekaterih predvidevanjih ena najhujših v zadnjih letih, kar pomeni, da bi lahko kar precej naftnih vrtin v obdobju do novembra mirovalo, kar bi pomenilo znaten upad dnevne količine načrpane nafte.

Vlagatelje je, kot rečeno, presenetilo tudi ponovno poslabšanje sentimenta v finančnem sektorju. Medtem ko je po izredni prodaji podjetja Bear Stearns sredi marca ameriški in svetovni finančni sistem doživel skorajšnji zlom, ki naj bi ga svetovne centralne banke z ameriško na čelu uspešno rešile, v zadnjih tednih ponovno opažamo povečano število opozoril o nadaljnjih odpisih vrednosti naložb. Tako kot spomladi, se tudi tokrat banke in drugi finančni posredniki srečujejo z vse večjimi potrebami po dodatnem kapitalu. Delniški indeks svetovnih finančnih podjetij je tako samo v zadnjem mesecu izgubil 15 odstotkov, v zadnjem trimesečju 13 odstotkov, od novega leta naprej pa kar 24 odstotkov. Tudi iz teh podatkov je razvidno, da so se strahovi o finančni krizi ponovno razplamteli šele v mesecu juniju.

Očitno je, da je za smer borznih indeksov v naslednjih nekaj mesecih potrebna rešitev obeh zgornjih težav. Potem se bo verjetno potrebno soočiti še z uradno recesijo v Združenih državah Amerike ter upočasnjevanjem v ostalih regijah sveta. Na srečo vlagateljev pa je večina slabih novic že vračunana v tečaje in nemirni časi v drugi polovici leta predstavljajo dobro naložbeno osnovo za dolgoročnega vlagatelja.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več