Pet 30 Nov 2012

Negotovost se izkazuje tudi pri revizijah dobičkov

Precejšnja makroekonomska negotovost se izkazuje tudi pri napovedovanju prihodnjega poslovanja podjetij. To dobro odraža tudi kazalec revizij dobičkov, ki meri število podjetij, katerim so borzni analitiki zvišali napoved prihodnjega dobička v primerjavi s podjetji, katerim so se napovedi dobička znižale. Kazalnik namreč letos precej niha, pretekli mesec pa se je po enomesečni rasti ponovno znižal. Na globalni ravni se je znižal iz 0,64 na 0,58, kar pomeni, da napovedi rasti dobičkov za prihodnje leto krepko zaostajajo za ocenami, ki napovedujejo padec dobičkov. Znižanje beležimo v ZDA (iz 0,86 na 0,70), v regiji Azija in Pacifik (iz 0,65 na 0,53) in v trgih v razvoju (iz 0,65 na 0,55). V Evropi je kazalec ostal nespremenjen, le na Japonskem se je zaradi pričakovanj glede državnih vzpodbud nekoliko zvišal. Med razlogi za pesimizem analitikov lahko v prvi meri izpostavimo negotovost v zvezi z iztekom davčnih olajšav v ZDA in zniževanjem socialnih transferjev (tako imenovani fiskalni prepad). Prav fiskalni prepad je v zadnjih tednih skoraj v celoti preusmeril pozornost vlagateljev, celo od reševanja evrske dolžniške krize in ohlajanja kitajskega gospodarstva.

Pri opazovanju trendov prihodnjih dobičkov izstopajo tudi precejšnje razlike med posameznimi sektorji. Nekateri sektorji imajo še vedno skoraj pozitivne revizije, hkrati pa je pri nekaterih opazen trend zviševanja napovedi. Najvišje razmerje med pozitivnimi in negativnimi spremembami še vedno beležijo sektor zdravstva, ter nepremičninski in zavarovalniški sektor, najnižje pa industrijski sektor in sektor bazičnih materialov in računalniške strojne opreme. Pri slednjih razmerje znaša le 0,4, kar pomeni, da sektor belež le 4 izboljšanja napovedi in kar 10 poslabšanj. V zadnjem mesecu največje izboljšanje beležita sektorja bazičnih materialov in prodaje na drobno, ter nepremičninski sektor, med poraženci meseca pa najdemo bančni in zdravstveni sektor.

Glede na to, da predstavljajo revizije dobičkov vhodne parametre za izračun vodilnih indikatorjev, lahko s precejšno mero gotovosti pričakujemo, da bodo prihodnje objave indikatorjev nekoliko slabše.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi