Pet 22 Sep 2006

Nafta navzdol

Odločitev Fed-a je bila pričakovana, več negotovosti pa je okrog odločitve na naslednjem zasedanju 25. oktobra. Glede na anketo, ki jo izvaja Bloomberg, je dvig obrestnih napovedala dobra četrtina ekonomistov, večina pa jih meni, da se ne bo spremenila. Iz izjav glavnih ekonomistov največjih investicijskih bank je razbrati, da smo očitno že videli konec restriktivne monetarne politike, kar se je ugodno odrazilo na borzah, saj so svetovni indeksi zrasli. V zadnjem tednu je ameriški indeks S&P 500 pridobil odstotek vrednosti, prav toliko pa je pridobil tudi evropski indeks S&P 350. Izmed sektorjev se je v zadnjem tednu najbolj izkazal sektor javne oskrbe, kateremu so tudi revizije najbolj porasle, sledi mu finančni sektor in sektor široke potrošnje. Po pričakovanju je največ izgubil energetski sektor. Razlog je v padanju cene črnega zlata, ki je od vrha, ki ga je dosegla 14. julija, padla približno za petino. Razlogov je več: za naslednje leto se zaradi pričakovanega ohlajanja gospodarstva pričakuje manjša poraba, geopolitična tveganja predvsem glede Irana se zmanjšujejo, novo odkritje velikih količin nafte v mehiškem zalivu, zvišanje naftnih zalog v ZDA in nenazadnje izredno majhno število hurikanov.

Dodatne dvige obrestnih mer lahko z večjo verjetnostjo pričakujemo v Evropi, kjer naj bi letos avgustovskemu dvigu sledil vsaj še en dvig, zelo verjetno pa dva. Razlog gre iskati v višji gospodarski rasti od pričakovane in višji stopnji inflacije, ki je mora ECB držati znotraj začrtanih meja. Podatki kažejo, da je poslovanje več kot tri četrtine evropskih podjetij nad pričakovanji analitikov. Po drugi strani pa je pri trenutnem investiranju potrebna previdnost, saj se nahajamo v obdobju, ki je tradicionalno za trgovanje najslabše – to sta mesec september in oktober.

Na ljubljanski borzi je slovenski indeks SBI 20 v zadnjem tednu pridobil 1,3 odstotka, indeks pidov pa kar 2,2 odstotka. Za rast pidov je najbolj zaslužna skorajšnja kotacija Telekoma, saj ima večina pidov v svoje portfelje vključene delnice našega največjega telekomunikacijskega operaterja, ki so vrednotene po nabavni vrednosti. Za dobrih 6 odstotkov so zrasle delnice Krke, ki jo je Credit Suisse ovrednotil na 175 tisočakov, na prostem trgu pa so se za 4 odstotke podražile delnice Heliosa zaradi skorajšnje uvrstitve v borzno kotacijo.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič