Pon 17 Jul 2017

Nafta je poceni, rast povpraševanja pa ni nujna

Časi, ko je Opec z omejitvijo črpanja nafte vplivali na ceno črnega, zlata so očitno minili. Čeprav so sklenili do marca 2018 zmanjšati količino načrpane surove nafte za 1,8 milijona 159-litrskih sodčkov na dan, sporazumu pa se je priključila še Rusija kot eden največjih svetovnih proizvajalcev tega energenta, se cena na trgu še vedno ne zvišuje.

Vzrokov za tako stanje je več. Prvič, vse države članice Opeca v sporazum niso vključene. Nigerija in Libija povečujeta načrpane količine, s tem pa na trg, kjer še vedno ni v celoti vzpostavljeno ravnovesje, prihaja dodatna količina nafte.

Drugič, ZDA postajajo vse pomembnejši proizvajalec, kar jim uspeva predvsem s pridobivanjem nafte iz skrilavcev. Trenutno sta največji proizvajalki surove nafte Rusija in Saudska Arabija, ki na dan načrpata okoli 10,5 milijona 159-litrskih sodov nafte. V ZDA so pred desetletjem dnevno proizvedli 5 milijonov 159-litrskih sodov nafte, zdaj pa je ta številka nad 9 milijoni, pričakuje pa se, da bo še višja. Ameriški proizvajalci, ki do pred nekaj leti s svojo proizvodno ceno niso bili konkurenčni tradicionalnim proizvajalcem, hitro povečujejo stroškovno učinkovitost, najkonkurenčnejši med njimi pa naj bi po nekaterih ocenah lahko proizvajali nafto tudi pri ceni 40 dolarjev za 159-litrski sod.

Države članice Opeca naj bi sicer bile pripravljene še bolj omejiti črpanje. Vendar je vprašanje, ali ne bo zmanjšanja nadomestila nafta iz drugih virov.

Če gledamo stran ponudbe je vsekakor treba pogledati tudi stran povpraševanja. Kratkoročno nanj vplivajo sezona, kot sta zima, ko je večja poraba predvsem kurilnega olja, in poletje, ko je več potovanj. Kratkoročne spremembe lahko povzročijo tudi večji nakupi Kitajske, kar pa se v zadnjem času ne dogaja. Dolgoročno obeti za rast povpraševanja niso blesteči. Električna energija se vse bolj proizvaja iz obnovljivih virov, pri avtomobilih pa se trend v Evropi in tudi na Kitajskem obrača v smer razvoja električnih ali hibridnih vozil. Tako se lahko zgodi, da bo rast povpraševanja po nafti v prihodnosti odvisna predvsem od potreb držav v razvoju.

Cena za 159-litrski sod teksaške surove nafte niha okoli 45 dolarjev in je glede na konec lanskega leta nižja za 16 odstotkov, merjeno v ameriških dolarjih, medtem ko je, merjeno v evrih, cena nižja za kar 22 odstotkov, saj ameriški dolar letos izgublja vrednost proti evru. Slika za surovo nafto tipa brent je podobna. Dodati je treba, da analitiki vsaj do konca leta ne pričakujejo občutno višjih cen. Večina jih sicer pričakuje, da bo do konca letošnjega leta cena nafte malo nad 50 dolarji. Redki analitiki si drznejo napovedati ceno nad 60 dolarji, nekateri bolj pesimistični pa celo napovedujejo ponoven padec proti 30 dolarjem.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 22, 17. 7. 2017, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič