Sob 14 Feb 2015

Nafta in ameriški dolar

Cena zahodnoteksaške nafte WTI se je v sedmih mesecih merjeno v dolarjih znižala za kar 58,5 odstotka. Še pred dvema tednoma je bila na najnižji ravni vse od prve polovice leta 2009. Približno ob istem času, ko se je začel prosti padec cene nafte, pa je v diametralno nasprotno smer krenila vrednost indeksa, ki odraža tečaj ameriškega dolarja v primerjavi z valutami ključnih trgovinskih partnerjev ZDA. Od 1. julija 2014 do 30. januarja letos se je vrednost omenjenega indeksa zvišala za 18,5 odstotka.

Pomembno vprašanje, ki se pojavlja pri branju prejšnjega odstavka, se nanaša na to, ali med ceno nafte in tečajem dolarja obstaja povezava. Po eni strani so med trgovinskimi partnerji ZDA  tudi države izvoznice nafte, katerih valute so bile zaradi padca cen nafte v zadnjih mesecih pod močnim pritiskom. Drži pa tudi to, da delež držav izvoznic nafte v trgovinski menjavi z ZDA ni pretirano visok in da so v drugi polovici leta 2014 v primerjavi z dolarjem depreciirale tudi valute držav, ki niso odvisne od izvoza nafte. Po drugi strani apreciacija oziroma depreciacija dolarja že sama po sebi lahko vpliva na gibanje cene črnega zlata. Cene nafte so izražene v dolarjih. To praviloma pomeni, da apreciacija dolarja v primerjavi z valuto države X povzroča rast cene nafte za kupce iz države X, ki morajo za nakup nafte najprej kupiti dolarje. Smiselno je omeniti, da obstaja verjetnost, da na cene nafte vpliva dejavnik, ki hkrati vpliva tudi na tečaj dolarja.

Jeffrey Frankel, profesor na Harvardu, je v svojem prispevku Why are commodity prices falling? (Zakaj cene surovin padajo?), ocenil, da na cene surovin vplivajo realne obrestne mere v ZDA.  Visoke realne obrestne mere 1) zvišujejo naklonjenost podjetij proizvajati čim več surovin zdaj in ne kasneje, 2) znižujejo naklonjenost podjetij ohraniti surovine v zalogah, 3) znižujejo relativno privlačnost surovinskih pogodb v primerjavi z ameriškimi državnimi obveznicami, 4) zvišujejo vrednost dolarja, kar zvišuje cene surovin v ostalih valutah. Realne obrestne mere v ZDA so še vedno nizke, zato večina prej omenjenih mehanizmov trenutno ne vpliva neposredno na cene surovin. Toda del krepitve dolarja v zadnjem letu zagotovo lahko pripišemo pričakovanju, da bo ameriška centralna banka dvignila obrestno mero, in ohlapnejši monetarni politiki drugih centralnih bank.  

Graf: Nafta in ameriški dolar

Vir: Bloomberg

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 26, 14. 2. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več