Pon 17 Sep 2007

Nadaljevanje izredne rasti

Ameriška podjetja so v preteklih tednih zaključila z objavami poslovnih rezultatov za drugo četrtletje. Zaenkrat je poročalo že 487 podjetij od 500, torej 97,4 odstotkov vseh.

Rezultati poslovanja podjetij so še enkrat več navdušujoči. Četudi so se ob začetku omenjenega obdobja pogosto omenjali strahovi o prvi rasti po devetnajstih četrtletjih, ki ne bo presegla desetih odstotkov, je le-ta dejansko dosegla kar 13,5 odstotka. Višina povprečnega pozitivnega presenečenja je tako spet v skladu s prejšnjimi četrtletji in znaša 3,5 odstotka.

Številke so podobne kot v prvem in drugem četrtletju …

Število pozitivnih presenečenj pri objavah sicer spet močno prekaša število negativnih presenečenj, in sicer v razmerju 3,5 proti 1. Povprečno preseganje napovedanega dobička s strani analitikov torej še vedno znaša več kot 3 odstotke in ugotovimo lahko, da se ponavlja scenarij iz prejšnjih četrtletij. To je namreč že tretje zaporedno četrtletje s skoraj enakimi razmerji med presenečenji in razočaranji ter povprečnim preseganjem napovedi. V nadaljevanju si pobližje poglejmo poslovanje podjetij v posameznih sektorjih.

Energetika, zdravstvo, industrija in oskrba na vrhu …

V nasprotju s pričakovanji, predvsem tistimi z začetka leta, je zmagovalec preteklega četrtletja sektor energetike. Povprečna rast dobička na delnico je namreč znašala kar 20,38 odstotka, povprečno preseganje napovedi analitikov pa kar 7,2 odstotka. Na drugem mestu se nahaja sektor zdravstva s povprečnim 4-odstotnim pozitivnim presenečenjem ter 17-odstotno rastjo dobička v drugem četrtletju. Na tretjem in četrtem mestu sledita sektorja industrije in oskrbe, ki se ponašata z več kot 14-odstotno rastjo dobička ter 3 oziroma kar 8-odstotnim preseganjem napovedi.

...na repu pa telekomi

Povsem na repu najdemo sektor telekomunikacijskih storitev, ki je hkrati tudi edini sektor gospodarstva, ki je v preteklem četrtletju zabeležil padec dobička na delnico. Vendar pa le ni vse tako kot se morda zdi na prvi pogled, saj so objavljeni rezultati kljub vsemu presegali napovedi analitikov za slabe tri odstotke. Z manj kot desetodstotno rastjo se kitita zgolj še sektorja surovin in osnovnih potrošnih dobrin, vendar je tudi tu povprečno presenečenje pozitivno, in sicer 1,15 odstotka oziroma 3,5 odstotka.

Kazalec revizij dobičkov močno upadel

Trenutno kaže kvocient pozitivnih in negativnih revizij za poslovno leto 2007 1,07, kar pomeni, da število popravkov dobičkov na delnico navzgor prekaša število popravkov dobičkov navzdol. Omeniti je potrebno, da je ta še nekaj tednov nazaj znašal kar 1,40, vendar so zadnji pretresi na trgu kreditnih trgih pustili brazgotine tudi v realnem sektorju gospodarstva. Kvocient za poslovno leto 2008 se je zato ustrezno poslabšal in znaša trenutno samo 0,91. Med sektorji se scenariji za leto 2007 najbolj izboljšujejo sektorju industrije, ki mu sledita sektorja zdravstva in informacijske tehnologije. Najslabša dva sektorja po tej metodologiji sta tokrat surovine in osnovne potrošne dobrine. Za leto 2008 se najboljše piše sektorjema industrije in oskrbe, najslabše sektorjema potrošnih dobrin in financ.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo