Sre 24 Okt 2007

Nadaljevanje izredne rasti?

Ameriška podjetja so v preteklih tednih zaključila z objavami poslovnih rezultatov za drugo četrtletje, zdaj pa je že čas za začetek poročanja poslovanja v tretjem četrtletju. Zaenkrat je poročalo zgolj 25 podjetij od 500, torej točno 5 odstotkov vseh.

Naj spomnimo, trenutno smo priča že 20 četrtletij dolgi seriji objav, kjer znašajo povprečne medletne stopnje rasti dobičkov več kot 10 odstotkov. Zaenkrat znaša medletna stopnja rasti dobičkov glede na isto četrtletje prejšnjega leta zgolj 7,8 odstotka, kar je v primerjavi s prejšnjimi četrtletji bore malo. Vendar pa je vzorec objavljenih rezultatov poslovanja podjetij do sedaj še zelo nereprezentativen.

Številke so nižje kot v prvem in drugem četrtletju …

Število pozitivnih presenečenj pri objavah sicer spet prekaša število negativnih presenečenj, in sicer v razmerju 1,4 proti 1. Povprečno preseganje napovedanega dobička s strani analitikov znaša skoraj 3 odstotke in ugotovimo lahko, da je to podobna številka kot v prejšnjih štirih četrtletjih. V nadaljevanju si pobližje poglejmo poslovanje podjetij v posameznih sektorjih.

Informacijska tehnologija na vrhu …

Trenutno najvišje mesto na lestvici zaseda sektor informacijske tehnologije. Od šestih podjetij, ki so do sedaj obelodanila uspešnost svojega poslovanja, so tri pozitivno presenetila, eno pa je razočaralo, ostali dve sta seveda poslovali po pričakovanjih. Povprečna rast dobička na delnico glede na leto prej znaša dobrih 14 odstotkov, medtem ko je povprečno preseganje napovedi znašalo 1,3 odstotne točke. Tudi za zadnje četrtletje kaže na uspešno poslovanje omenjenih podjetij, ki naj bi takrat dosegala že skoraj 18-odstotne rasti glede na isto obdobje lani.

… dobro tudi potrošni sektorji

Zaenkrat dobro kaže tudi sektorjema potrošnih dobrin in osnovnih potrošnih dobrin. Prvi izkazuje skoraj 11-odstotne stopnje rasti, drugi pa skoraj 10-odstotne. Pri obeh beležimo večje število pozitivnih kot negativnih presenečenj, povprečna višina pozitivnega presenečenja pa znaša 3 oziroma skoraj 5 odstotkov. Napovedi za zadnje četrtletje pa tu niso tako rožnate kot za sektor informatike, saj naj bi sektor potrošnih dobrin dosegel 11-odstotno rast, sektor osnovnih potrošnih dobrin pa zgolj 7-odstotno.

Težave med financami, skupno pa še vedno dobro

Zaenkrat se slabo piše sektorju financ, ki je bil najbolj prizadet v nedavnem pretresu na trgu hipotekarnih posojil drugorazrednim posojilojemalcem. Povprečna medletna rast dobička na delnico je tako celo negativna in znaša – 11 odstotkov, slabo pa jim kaže tudi v zaključku leta, saj naj bi se dobički glede na zadnje četrtletje leta 2006 znižali za 9 odstotkov. Kljub pretresom pa so bile napovedi analitikov za to panogo dokaj natančne, saj znaša povprečno odstopanje dejanskih rezultatov od objavljenih manj kot 1 odstotek. Veselijo pa nas napovedi, da naj bi v zadnjem četrtletju letošnjega leta trg kot celota dosegel še boljše rezultate kot v tem četrtletju in se znova zavihtel proti 12-odstotni povprečni letni stopnji rasti dobičkov. Najbolj naj bi se izkazali že omenjena tehnološka podjetja, pa tudi zdravstvo, industrija in energetika.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več