Pet 6 Apr 2012

Na vrhovih

Glavni ameriški delniški indeks S&P 500 je v začetku tedna dosegel skoraj štiri letni vrh in se zaustavil pri 1.419 točkah, kar pomeni 12 odstotno rast v prvih treh mesecih letošnjega leta, kar je hkrati največja rast indeksa v prvem kvartalu v zadnjih 14 letih. V nadaljevanju tedna so investitorji začeli unovčevati dobičke, kar je pomenilo pritisk na prodajni strani in posledično so delniški indeksi izgubili nekaj svoje vrednosti. Kot razlog za unovčevanje dobičkov se navaja nekoliko slabše povpraševanje po španskih državnih obveznicah od pričakovanj in pa mnenje analitikov, da ameriške Zvezne rezerve niso naklonjene dodatnim monetarnim stimulusom, ki so do neke mere že vključeni v trenutne cene delnic na borzah, kar lahko pomeni, da se bo globalna gospodarska rast upočasnila. Zaradi navedenih razlogov je sledil padec evra nasproti glavnim svetovnim valutam, obenem pa se je zvišala zahtevana donosnost za španske, italijanske in portugalske državne obveznice.

Ta teden se je znižala tudi cena nafte, potem ko je ameriško ministrstvo za energijo objavilo podatek, da so se zaloge nafte povečale največ od leta 2008, saj je domača proizvodnja na najvišjih nivojih v zadnjih 12 letih. Vprašanje pa je ali je bilo to znižanje le začasno, zagotovo pa je, da je podporna točka za nafto vrste WTI (West Texas Intermediate), ki kotira na borzi v New Yorku,  100 dolarjev za sodček, trenutna cena znaša 101,9 dolarja za sodček. Za nafto vrste brent, ki kotira v Londonu, in je referenčna cena za Evropo, pa je potrebno trenutno za sodček plačati 122,6 dolarja, kar pomeni, da znaša premija med evropsko in ameriško ceno nafte več kot 20 dolarjev za sodček. Višina premije je skoraj na rekordnih ravneh in se bo verjetno na teh ravneh le s težavo ustalila. Poznavalci za terminske pogodbe za ceno nafte pravijo, da je razlog za tak razkorak med cenami ameriške in evropske nafte prav naraščajoča proizvodnja nafte v ZDA in njene ogromne rezerve. Sicer pa so, podobno kot so cene bencina v Evropi na rekordnih ravneh, tudi cene bencina v ZDA na rekordnih ravneh, saj se je samo letos cena galone povečala za 13 odstotkov na 3,90 dolarja. To Američanom ni po godu, saj so bili vajeni, da je bil bencin poceni, zato gre precej kritik na račun predsednika Baracka Obame. Kot vemo, pa bodo letos v začetku novembra v ZDA potekale predsedniške volitve.

 

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več