Pon 12 Jan 2015

Na Kitajskem je še veliko priložnosti za rast in optimizem

Čeprav se Kitajsko gospodarstvo spopada z vedno nižjo gospodarsko rastjo ter pregretim nepremičninskim sektorjem, so tuji investitorji na kitajski delniški trg vseeno optimisti, če sodimo po rasti delniških indeksov.  

Kitajska je v preteklih desetletjih rasla na podlagi  povečevanja izvoza in gradnje infrastrukture, predvsem v zadnjem desetletju pa se je začel povečevati tudi nepremičninski sektor. Zdaj se zdi, da povečevanje izvoza ne more več zagotavljati tolikšne gospodarske rasti, nepremičninski sektor je pregret, medtem ko skuša država preko gradnje infrastrukture zagotoviti nadaljnjo rast.

Kitajci sicer razmišljajo tudi za naprej, in poskušajo najti priložnosti, s katerimi bi izpolnili cilj, da do leta 2030 postanejo država z nadpovprečno visokim dohodkom na prebivalca. Tako se bodo obrnili predvsem navznoter in iskali domače rezerve za rast. Vsekakor je zelo velika priložnost za rast notranji trg in povečevanje domačega povpraševanja. Kitajci sicer veliko varčujejo, kar je predvsem posledica pomanjkljivosti v socialnem sistemu, predvsem pri ohranjanju socialnih pravic v primeru selitve posameznikov iz vasi v mesta. Država ima namen reformirati socialni sistem, kar bo omogočilo nadaljevanje procesa urbanizacije države, večjo potrošnjo prebivalstva, s tem pa tudi večjo gospodarsko rast. 

Pri povečevanju domače potrošnje jim lahko pomagajo tudi nizke cene nafte. Kitajska večino energentov, predvsem surove nafte, uvaža. Nafta vpliva ne samo na cene pogonskih goriv, ampak je tudi surovina za veliko  število proizvodov. Zaradi nižje cene nafte bodo podjetja imela nižje stroške, potrošniki pa bodo manj trošil na energente, in jim bo tako ostalo več sredstev za nakup drugih dobrin. Če bodo cene nafte ostale na sedanjih nivojih, oziroma se ne bodo občutno zvišale, bo to veter v jadra transformaciji kitajske družbe iz proizvodno naravnane v potrošniško.

Čeprav jena  začetku lanskega leta predvsem tuje investitorje skrbelo ohlajanje kitajskega gospodarstva, je bilo leto 2014 donosno za vlagatelje na borzo v Hong Kongu, na kateri kupuje delnice večina tujih investitorjev. Delniški indeks kitajskih delnic, uvrščenih na hongkonško borzo, HSCEI, je v preteklem letu pridobil 10,8 odstotka vrednosti, merjeno v lokalni valuti in 26,2 odstotka, merjeno v evrih.

Lani je bila tudi odprta tudi povezava, prek katere tuji investitorji lahko kupujejo delnice na borzi v Šanghaju. Tamkajšnji borzni indeks je v samo v zadnjem lanskem trimesečju pridobil 36,8 odstotkov vrednosti (41,2 odstotkov merjeno v evrih), medtem ko je v vsem letu pridobil 52,9 odstotkov vrednosti (69,9 odstotkov vrednosti merjeno v evrih).

Razloge za skok delnic na šanghajski borzi je treba iskati predvsem v nakupih delnic,ki bi jih opravili domači investitorji, medtem ko tuji investitorji večinoma menijo, da je trg »pregret«, in čakajo na ugodnejše priložnosti.

Graf: Gibanje indeksa HSCEI na hongkonški borzi

Vir: Bloomberg

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 12. 1. 2015, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo