Sob 4 Mar 2017

Na borzne vršace se dviga megla

Spominjam se, da so mi stari starši nekoč govorili, da čas z leti teče hitreje. Takrat jih nisem razumel, a verjetno je res tako. Še pred kratkim smo uživali v veselem decembru in praznovanju novega leta ter pripravljali zimsko opremo na nove dogodivščine, zdaj pa so sneg že pregnale prijetne temperature, hladni vetrovi niso več samoumevni, ampak zaradi njih negodujemo, gozdovi in travniki pa so tik pred izbruhom novega življenja. Kako hitro se obrne četrtletje in z njim letni čas.

Tudi pri spremljanju odločitev glede monetarne politike centralnih bank je opaziti, da je četrtletje blizu. Tako smo po odločnem decembrskem sporočilu iz Washingtona in Frankfurta zimo pričakovano prebili v centralnobančnem informacijskem vakuumu, v katerem je večino prostora zavzel novi ameriški predsednik, nekaj drobcev pozornosti pa so si prislužili tudi solidni rezultati poslovanja podjetij in razveseljivi makroekonomski kazalniki držav. No, v zadnjem času je na drugi strani luže z vsakim dnem približevanja sestanku guvernerjev opazen močnejši snop luči.

Prav na dan Trumpovega govora v kongresu, ki so ga mnogi politični analitiki označili za prvega res predsedniškega, se je pozornost od predsednika preusmerila k ameriški centralni banki. Namreč, istega večera je guverner najpomembnejše enote ameriške centralne banke – tiste v New Yorku – Dudley nakazal občutno možnost marčevskega dviga ključne obrestne mere. Vlagatelje je to presenetilo, saj so do njegove izjave tej možnosti pripisovali manj kot 50-odstotno verjetnost, konec dneva pa se je ta povzpela celo do 80 odstotkov.

Marsikdaj v preteklosti je bil tako korenit zasuk v razmerah pospremljen z občutnimi padci tečajev delnic in obveznic. Tokrat ni bilo tako. Prav nasprotno, v naslednjih dneh so bile borzne tečajnice bolj zelene kot trenutno še sramežljiva narava. To je dodatno zagotovilo prvi guvernerki Janet Yellen, da so vlagatelji kljub zgodovinsko visokim ravnem indeksov zaradi dobrih kazalcev poslovanja in solidnega gospodarskega okolja pripravljeni na dvig obrestne mere. Ali se bo obetana megla iz Washingtona na borznih vrhovih hitro razkadila, bo jasno v prvem pomladnem mesecu.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 23, 4. 3. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo