ZDA
Sre 12 Sep 2018

Na ameriškem delniškem trgu optimizem še kar vlada

Svetovni trg: delnice v ZDA so letos zrasle za 13,4 odstotka, kljub temu pa 60 odstotkov vlagateljev ostaja optimističnih

Od začetka leta do danes smo bili priča razburljivim dogodkom na delniških trgih. Donosnost večine ključnih delniških trgov ni nič kaj visoka. Evropski je v tem obdobju padel za 0,9 odstotka, japonski za 0,2 odstotka, razvijajoči se trgi pa so padli za 6,9 odstotka. Ameriški delniški trg je v tem času zrasel za 13,4 odstotka in je letos med petimi najdonosnejšimi delniškimi trgi na svetu. Vprašanje pa je, kaj bo z njim v prihodnje. Nekateri verjamejo, da bo še naprej dosegal boljše rezultate kot preostali, drugi pa menijo, da se bo razlika v donosnostih zmanjšala.

Trenutno so optimisti glasnejši. Indeks Bull/Bear, ki ga izračunava ameriška banka Goldman Sachs in ki odraža sentiment na trgu, je trenutno na ravni, ki je višja kot pred pokom balona dotcom ​in pred začetkom globalne finančne krize. Model panika/evforija, ki ga je razvila ameriška banka Citigroup, prikazuje, da je trenutno sentiment na najvišji ravni po januarju. Visoko raven optimizma med vlagatelji kaže tudi tedenska raziskava podjetja Investors Intelligence, ki razkriva, da jih kar 60 odstotkov optimistično zre v prihodnost. Pomembno se je zavedati, da nikakor ne moremo reči, da je ta optimizem popolnoma neupravičen. ZDA dosegajo stabilno visoko gospodarsko rast, ameriška podjetja pa objavljajo visoko rast rezultatov poslovanja in odkupujejo lastne delnice.

Analitiki ameriške banke Citigroup menijo, da šibkost ameriškega trga lahko povzročijo podatki o stanju na trgu dela (in sicer rast plač), ne izključujejo pa tudi možnosti, da se bodo negativni pritiski pojavili zaradi politike ameriške centralne banke, geopolitičnih dejavnikov, trgovinskih nesporazumov ali upočasnitve globalne gospodarske rasti. Analitiki ameriške banke Morgan Stanley priporočajo znižanje izpostavljenosti do ameriških delnic zaradi visoke razlike v donosnostih ameriškega delniškega trga in drugih večjih delniških trgov, ocene, da se bo rast dobičkov ameriških podjetij upočasnila, in večjega števila potencialno tveganih dogodkov v prihodnjih dveh mesecih.

Obstajajo objektivni razlogi, da je ameriški delniški zrasel, vendar so tudi tehtni argumenti za nekoliko več zadržanosti oziroma pozornosti. Malo verjetno je, da so ameriške delnice na samem vrhu, na robu prepada. Padec, tudi če se bo zgodil, bo verjetno korekcija in ne začetek medvedjega trga. Pozorno spremljanje situacije na delniških trgih pa bo v prihodnjih mesecih nedvomno pomembno.

Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

DELO, BORZNA ANALIZA, 8.. 9. 2018, RUBRIKA: SVETOVNI TRG,

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič