ZDA
Sob 1 Jul 2017

Mirno donosno polletje

Decembra lani sem v tej rubriki povzemal rezultate odličnega leta 2016. Kljub številnim skrbem in pretečim tveganjem so bili evrski vlagatelji deležni privlačnih donosnosti na kapitalskih trgih po svetu. 

Za nami je prva polovica leta 2017 in vse kaže, da so vlagatelji lahko še naprej zadovoljni. Začetek leta (do 28. junija) je bil za globalni delniški indeks S&P Global 1200, merjeno v evrih, v primerjavi z zadnjimi dvajsetimi leti povprečen (z okoli 3-odstotno donosnostjo, ki vključuje dividende), medtem ko je isti indeks v ameriških dolarjih dosegel najvišjo donosnost od »dotkomovskega« leta 1998. Od kod razlika? Tečajne spremembe; evro je namreč pridobil osem odstotkov v primerjavi z ameriškim dolarjem, s čimer je »pocenil« ameriške naložbe za evrske vlagatelje, hkrati pa »podražil« evrske naložbe za ameriške vlagatelje. Najdonosnejša regija so bili sicer letos trgi v razvoju z okoli 10-odstotno donosnostjo, sledila pa je Evropa z okoli osemodstotno donosnostjo (merjeno v evrih). Med sektorji je prednjačila informacijska tehnologija, kjer so delnice v povprečju pridobile več kot desetino vrednosti, sledil pa je sektor zdravje in farmacija s približno osemodstotno donosnostjo. V času nizkih obrestnih mer varnejše državne in podjetniške obveznice vlagateljem razen (skromne) kuponske donosnosti kaj dosti niso prinesle, dobre tri odstotke pa so višje evrske podjetniške obveznice izven naložbenega razreda. Med večjimi premiki velja omeniti tudi surovine. Cena železove rude in nafte je nižja za okoli četrtino, kar se je zrcalilo tudi v padcu cen delnic podjetij iz sektorja energija. Vsi omenjeni premiki imajo svoje vzroke, a poudarimo raje, da je donosno polletje postreglo tudi z nadpovprečno nizko nihajnostjo. Letos namreč na največjem globalnem kapitalskem trgu – ZDA - še nismo doživeli večjih padcev (npr. za pet odstotkov ali več). Večji premik sredi maja je povzročil Trumpov zaplet z nekdanjim direktorjem FBI, po katerem se je nekaj dni na glas omenjala celo možnost odpoklica ameriškega predsednika, a več kot za dva odstotka se delniški indeks S&P 500 ni premaknil. Je možno, da je med vlagatelji zopet prisotne več samozavesti, naklonjenosti tveganju, morda celo pretiranega optimizma? Cene naložb so visoko, kar lahko delno pojasnimo z izboljšanimi ekonomskimi razmerami, vsekakor pa je višja vrednotenja povzročila tudi večja naklonjenost tveganju, kar so v tem tednu znova ugotavljali guvernerji ameriške centralne banke. A ne pozabimo, da smo si nedolgo nazaj večje naklonjenosti tveganju (v angleščini se je uporabljal termin »animal spirits«), ki prek svežih investicij in novega zaposlovanja prinaša tudi gospodarsko rast, celo želeli. Bi se pa verjetno mnogi vlagatelji razveselili, če bi se v drugi polovici leta živalski nagoni v večji meri udejanjali v realnem sektorju in ne samo na trgih kapitala.

 

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 29, 1.7.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

  Preberite poročilo