Čet 27 Dec 2012

Leto 2012: nenavadno, a donosno

V teh predprazničnih dneh je smiselno povzeti glavne trenutke iztekajočega leta in se ozreti v bližjo prihodnost. Glede na trenutno stanje v globalnem gospodarskem in finančnem sistemu je to odlična miselna vaja, na podlagi katere lahko prepoznamo glavne zakonitosti poslovnega okolja v naslednjem letu.

Če potegnemo črto pod letošnje rezultate, lahko ugotovimo, da je za vlagatelji eno boljših let, lahko bi ga označili tudi kot izjemno. Rasti glavnih delniških indeksov merjene v evrih so se gibale od 5 odstotkov za japonski indeks do 11 odstotkov za indeks regije rastočih trgov ter celo 14 odstotkov za indeks evropskih delnic. Običajno v obdobjih rasti delniških naložb beležimo padce tečajev obveznic, vendar temu letos ni bilo tako. Tako podjetniške kot državne obveznice so v Evropi pridobile več kot 10 odstotkov, skoraj 15 odstotkov pa so pridobile obveznice regije rastočih trgov. Poleg vseh naštetih rasti omenimo še, da je skoraj 5 odstotkov pridobilo tudi zlato, še kakšno odstotno točko več pa tudi slovenski borzni indeks. Letu 2012 lahko zato poleg pridevnika izjemno dodamo tudi pridevnik nenavadno.

Kot smo v letošnjih prispevkih večkrat izpostavili, gre izjemnost in nenavadnost letošnjega leta na račun izjemnih in izrednih ukrepov fiskalne predvsem pa monetarne politike. Glavne svetovne centralne banke kar tekmujejo v raztegljivosti njihovega poslanstva ter izvirnosti novih ukrepov, orodij in instrumentov. Tako smo bili letos priča celo časovno in vrednostno neomejenim instrumentom (OMT, QE3 in QE4), s katerimi se poskušajo vzpostaviti zametki pristnega optimizma med potrošniki ter s tem temelji novega gospodarskega zagona. Prav ti in njihovi nasledniki bodo v letu 2013 bistveno zaznamovali dogajanje na kapitalskih trgih, zato je primerno, da jih tukaj in zdaj še enkrat izpostavimo.

Želimo Vam varno in donosno leto 2013!

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt