Sob 2 Dec 2017

Korekcija v tehnološkem sektorju

Tehnološka podjetja so letos nesporen zmagovalec, če primerjamo samo donosnosti indeksov. Sredi tega tedna pa smo bili priča popravku v tem sektorju, saj so jih drugi panožni indeksi odnesli skoraj brez praske.

Največji upadi so se zgodili v podsektorju polprevodnikov, omenjeni indeks se je znižal za skoraj 4,5 odstotka. Vzroka za korekcijo sta verjetno dva. Eden je vsekakor posledica minulih velikih rasti dobičkov v tem sektorju, kar je odsevalo v nadpovprečni rasti delnic – deloval je učinek zagona in cene delnic nekaterih podjetij iz tega sektorja so prehitro in preveč zrasle. To prej ali slej privede tudi do unovčevanja dobičkov. Drug razlog je v predlogu ameriške davčne reforme, ki je v tem hipu glavna domača zgodba ameriškega predsednika Trumpa. Večina ameriških tehnoloških podjetij namreč že izkorišča luknje v davčnem sistemu in za ta podjetja že zdaj veljajo razmeroma ugodne davčne stopnje oziroma so svoje poslovanje prenesla na območja s prijaznejšimi davčnimi stopnjami. Zato predlagana davčna reforma posebne ugodnosti za ta podjetja oziroma – širše gledano – za celoten sektor ne bi smela pomeniti. So pa največja tehnološka podjetja podoben popravek doživela tudi ob izvolitvi predsednika Trumpa, vendar so to izgubo hitro nadomestila. Kapital se je ob tej korekciji selil v druge panoge – predvsem v banke in na splošno v finančne institucije, kjer je pričakovati višanje obrestne marže zaradi postopnega zviševanja obrestnih mer.

V tem tednu je odmevalo tudi razmišljanje banke Goldman Sachs, ki svari pred veliko verjetnostjo popravkov na kapitalskih trgih. Priča smo namreč najdaljšemu obdobju rasti, krepile so se delniške in tudi obvezniške naložbe. Zanimiv je podatek, da portfelj, sestavljen iz denimo 60 odstotkov delniških naložb in 40 odstotkov obvezniških naložb, ni doživel več kot 10-odstotnega popravka že od leta 2009. Tako dolgo obdobje rasti je bilo edino v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, sledila pa mu je velika gospodarska kriza v ZDA. Tako pri Goldman Sachsu vidijo dva možna srednjeročna scenarija – prvi, milejši scenarij predvideva nadaljevanje obdobja nizkih donosnosti v obvezniških portfeljih in zaradi nadaljnjih dobrih makroekonomskih podatkov še naprej visoka vrednotenja delniških naložb. Zaradi visokih vrednotenj bo zato na delniškem delu manj možnosti večjih donosov, manj bo tudi potencialnih arbitražnih priložnosti med naložbenimi razredi. Drug, radikalnejši (in tudi manj verjeten) scenarij bi bil šok v gospodarski rasti in/ali inflaciji, kar bi privedlo do večjih popravkov na trgu. Če bi se to vseeno zgodilo, pa so obvezniške naložbe zaradi že zdaj rekordno nizkih donosnosti – in skupaj z zategovanjem monetarne politike – bolj slabo zatočišče pred izgubami.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi 

DNEVNIK, STR. 36, 2. 12. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt