Sob 25 Feb 2017

Kondicija evrskega območja

Skoraj leto dni je od članka te rubrike, v katerem sem opisal takratne tegobe evropskega potrošnika. Spor z Rusijo, begunska kriza, preteči brexit idr. so povzročili padec potrošniškega zaupanja. Lokalno dno je bilo doseženo v prvem lanskem četrtletju, od takrat pa se razpoloženje nihajoče izboljšuje. Poglejmo si, kaj se je od takrat dogajalo s preostalimi makroekonomskimi kazalniki stare celine.

Lanska gospodarska aktivnost v evrskem območju je bila precej stabilna. Realni BDP je po posameznih četrtletjih rasel med 1,6 in 1,8 odstotka na letni ravni. V ZDA je omenjeni razpon znašal 0,6 odstotne točke, saj je rast nihala med 1,3 in 1,9 odstotka. Daljše časovno obdobje razkrije, da raven rasti sicer ni visoka, a je kljub vsemu na povprečju zadnjih 20 let in povsem primerljiva z rastjo ZDA. Stopnja brezposelnosti pada vse od 2013, lani pa se je znižala z 10,4 na 9,6 odstotka, pri čemer je ustvarjanje delovnih mest najhitrejše v zadnjih devetih letih. Zadnje četrtletje smo opazili rast inflacije, januarska vrednost pri 1,8 odstotka na letni ravni pa kaže, da so deflacijski pritiski popustili. Šibkost evra je še dodatno spodbudila rast izvoza, saldo tekočega računa plačilne bilance, ki je imel v 2015 presežek v višini 3,7 odstotka BDP, pa bo leta 2016 očitno dosegel novo rekordno vrednost. Med podjetji je v drugi polovici lanskega leta zavel optimizem, kar izraža rastoči indeks gospodarskega ozračja. Celo gradbeni sektor, kjer je kriza pustila izrazito negativen pečat, se je okrepil in decembra lani zrasel za 3,2 odstotka na letni ravni. Gledajoč številke se je v zadnjih šestih mesecih v evrskem območju očitno veliko premaknilo na bolje. A kot vlagatelje nas zanima, kaj o tem menijo kapitalski trgi.

Tisti, ki podrobneje spremljate dogajanje na borzi, se spomnite »težavnega« začetka leta 2016, ko so trgi precej sinhronizirano doživeli negativno korekcijo. Če opazujemo ameriški, evropski in razvijajoče se trge od takratnega dna (11. februar) do danes (24. februar), ugotovimo, da je evropski delniški indeks (S & P Europe 350) zaostal za okoli 15 odstotnih točk za ameriškim (S & P 500) in celo 20 odstotnih točk za indeksom trgov v razvoju (MSCI Emerging markets). Je zaostanek mogoče pojasniti? Mnogi že dlje časa opozarjajo na negotovost, izhajajočo iz volilnega leta v Evropi. Nove voditelje bodo dobili na Nizozemskem, v Franciji in Nemčiji. Trenutno največjo skrb predstavlja popularnost Le Penove v Franciji. Po anketah sodeč ima največjo podporo med kandidati, ki pa naj v drugem krogu vseeno ne bi zadostovala za zmago. Gotov ni niti četrti mandat prve osebnosti EU Angele Merkel. Tečaji evropskih delnic po našem mnenju vključujejo velik del omenjenih potencialnih političnih zapletov. Po drugi strani veliko optimističnih pričakovanj, ki jih je sprožil Donald Trump, vključujejo tečaji ameriških delnic. V izognitev razočaranju v ZDA in sodeč po preteklih izkušnjah z volitvami bi veljajo del prihrankov preusmeriti v Evropo.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 29, 25. 2. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič