Sob 23 Jan 2016

Ko je cena denarja višja

Že od prvih dni letošnjih leta je na svetovnih borzah opaziti razprodajo delnic. Glavni vzrok za razprodajo naj bi bilo ohlajanje kitajskega gospodarstva. Zaradi tega naj bi Kitajci že takoj po novem letu začeli razprodajo delnic. Dodaten strah vliva padec cene nafte, saj naj bi se zaradi umika sankcij proti Iranu ta država še bolj angažirala v črpanju nafte in s tem poslala še dodatno količino nafte na že tako z nafto preplavljen trg, na katerem naj bi se povpraševanje zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva v prihodnje še zmanjšalo.

Kdor se vsaj približno ukvarja s kitajsko borzo, ve, da gibanje tečajev delnic na lokalnih trgih v Šanghaju in Shenzhenu običajno ni povezano z makroekonomskimi dogodki, saj smer premikov tečajev oblikujejo individualni trgovci, ki jih zanimajo predvsem špekulativni nakupi in prodaje delnic in se z makroekonomskimi kazalniki ne ukvarjajo kaj dosti. Bolj drži teza, da so delnice na kitajski borzi v prvih dneh letošnjega leta padle zaradi trgovalnih omejitev, ki so predvidevale konec trgovanja v posameznem dnevu, če delniški indeks pade za 7 odstotkov. Te omejitve so bile po nekaj dneh padcev odpravljene.

Kitajska je v torek objavila, da je njeno gospodarstvo v zadnjem četrtletju lanskega leta zraslo za 6,8 odstotka na letni ravni, kar je nekoliko manj, kot so predvidevali analitiki (pričakovali so 6,9 odstotno rast), še vedno pa bistveno nad 6- ali manj odstotno rastjo, kar so pričakovali nekateri. Čeprav se vedno pojavljajo dvomi o zanesljivosti objavljenih podatkov, takšne objave ne bi smele biti razlog za zaskrbljenost.

Tudi poceni nafta ni vedno slaba novica. Zaradi poceni nafte se krepi kupna moč prebivalstva, povečuje se povpraševanje, zaradi česar lahko podjetja beležijo boljše poslovne rezultate. Izjema so proizvajalci surove nafte. 

Res pa je slaba novica, da se je denar lanskega 16. decembra podražil. Takrat je ameriška centralna banka dvignila obrestno mero, s tem pa se je povišala cena denarja, s katerim banke dajejo posojila in se nato investira na finančne trge. Ko se cena denarja poveča, se marsikateri trgovec vpraša, ali je še smiselno vztrajati v tveganih naložbah. Nekateri so se umaknili oziroma zmanjšali svoje pozicije. 

 

Avtor: Matjaž Dlesk , Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 23. 1. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič