Pon 18 Jul 2016

Kljub številnim težavam ponovno v zaletu

Izboljšanje razmer so opazili vlagatelji, ki so precej povečali svoje aktivnosti.

Čeprav se marsikatere države v razvoju še vedno spopadajo s številnimi problemi, lahko ugotovimo, da se splošna makroekonomska slika regije izboljšuje. Največje izboljšanje izkazujejo države, ki so precej odvisne od cene nafte in surovin - Rusija, Filipini, tudi Brazilija, kjer posamezni makroekonomski kazalniki kažejo na stabilizacijo padca gospodarske aktivnosti.

Že dolgo izjemna Indija ohranja visok tempo rasti, enako velja za Malezijo in Tajsko. Splošno gledano se izboljšuje tudi razpoloženje v gospodarstvu, čeprav ta še vedno ni na ravni konjukturnih let. Ppozitivne so tudi zadnje revizije dobičkonosnosti podjetniškega sektorja.

Največ skrbi tudi zdaj povzroča Kitajska, predvsem zaradi še vedno zelo šibke mednarodne trgovine. Zadnji podatki o obsegu mednarodne trgovine na Kitajskem kažejo, da se je vrednost izvoza v primerjavi s predhodnim letom znižala za skoraj pet odstotkov, še nekoliko več pa uvoz, trgovinska bilanca pa je seveda še vedno visoko pozitivna.

Še vedno je skrb vzbujajoč rastoči trend zadolževanja podjetniškega sektorja in velik delež slabih posojil zaradi preteklih investicij v proizvodne kapacitete. Zaradi presežnih kapacitet je pred kitajskimi podjetji temeljito finančno in poslovno prestrukturiranje, vlagatelji pa največ upanja vlagajo v stimulativne ukrepe centralne banke.

Izboljšanje razmer v regiji so seveda opazili tudi vlagatelji, ki so pretekli mesec precej povečali svojo izpostavljenost do trgov v razvoju. Glede na lastno zgodovino je izpostavljenost sicer še vedno pod povprečjem preteklih obdobij.

Letošnja donosnost presega donosnost razvitih trgov za okoli šest odstotnih točk, vrednost delniškega indeksa pa je pretekli teden dosegla najvišjo vrednost v zadnjih treh mesecih. Zaradi visoke rasti so se nekoliko zvišali kazalniki vrednotenja, ki so na najvišji ravni v zadnjih dvanajstih mesecih, kljub vsemu pa so vrednotenja še vedno precej nižja od vrednotenj na razvitih delniških trgih.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo,18. 7. 2016 rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt