Tor 2 Feb 2021

Kitajska vse resneje ogroža prestol ZDA

15. petletni načrt 2026-2030 (ko in če bo sprejet) ima dobre nastavke, da tekom tega obdobja Kitajska prevzame prestol od ZDA in postane po kriteriju BDP največja ekonomija na svetu.

Zahodni svet rad koristi delitve na t. i. »dobre« demokracije in »slabe« avtoritarne režime. V nekaj desetletjih je Kitajska razvila samosvoj politični sistem, ki ne sodi v nobeno od navedenih kategorij. Pokojni Daniel Bell, nekoč sociolog in profesor na Harvardu, ga je skušal orisati kot sistem »politične meritokracije«. Predstavlja alternativo ureditvam zahodnega sveta.
 
Med partijo in ljudstvom že nekaj desetletij velja dogovor »mi vam zagotovimo boljše življenje, vi sledite našim ukazom«. Kitajski sistem ima pomanjkljivosti, kljub vsemu pa s stalnimi reformami uspešno koristi danosti, odpravlja pomanjkljivosti ter tako uspešno topi razvojni zaostanek in vzdržuje pogoje za rast ekonomije. Rezultati ne izostajajo.
 
Kitajska je postala druga največja svetovna ekonomija, največja izvoznica, ima največ registriranih patentov, je največji investitor na tujih trgih, s projektom urbanizacije je dvignila življenjski standard in ogromen delež prebivalstva potegnila iz revščine,... Nenazadnje, Kitajska je edina država skupine G20, ki je tudi v letu 2020, času pandemije, času najhujših gospodarskih in socialnih pretresov po drugi svetovni vojni, zabeležila rast BDP (2,3 odstotka) in rast neposrednih tujih naložb. In dokler bo tako, »dogovor« ne bo ogrožen.
 
Po velikosti BDP vse resneje ogroža prestol, na katerem se še nahajajo Združene države Amerike. Ocenjujemo, da bo v globalnem BDP za leto 2020 delež ZDA predstavljal 24,8 odstotka in delež Kitajske 18,2 odstotka. Delež BDP Kitajske tako predstavlja 74 odstotkov ameriškega BDP. Graf v nadaljevanju ponazarja, kako se je delež spreminjal skozi čas oziroma od leta 1970.

Kitajski razvoj že več desetletij temelji na petletnih načrtih, ki jih na plenarnem zasedanju sprejema partijski vrh. Doslej so jih sprejeli 13. Načrti niso le zbir dobrih želja. Delujejo precej realistično. Od vstopa v novo tisočletje in v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) decembra 2001, je Kitajska na vsakih deset let velikost BDP podvojila, zaostanek za ZDA pa zmanjševala s tempom, ki v povprečju presega 13 odstotnih točk / 5 let.

Čez dober mesec dni pričakujemo sprejetje 14. petletnega razvojnega načrta Kitajske za obdobje 2021-2025. Katere bodo politične prednostne naloge, je bilo razkrito na lanskem oktobrskem (petem) plenarnem zasedanju partijskega vrha. Smer politike se bistveno ne bo spremenila. V ospredju ostaja nadaljnji razvoj ob sočasnem ohranjanju stabilnosti. So pa bolj izpostavljene teme, ki v zadnjem času pridobivajo na pomenu ali za Kitajsko predstavljajo povišana tveganja.
 
Bivši predsednik ZDA Donald Trump je odnos s Kitajsko privedel na eno najnižjih točk vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama (1979). Posledice niso izostale. Kitajska trgovinskega dogovora z ZDA v letu 2020 ni izpolnila. Iz ZDA je uvozila le dobro polovico dogovorjenega, sočasno pa ohranjala visoko raven izvoza v ZDA in posledično visoko raven njihovega trgovinskega primanjkljaja.
 

ZDA so Kitajsko prisilile k razmisleku. 14. petletni načrt tako predvideva preusmeritev k rasti, temelječi na velikem potencialu notranjega trga, zmanjševanje odvisnosti od tujih trgov, še posebno na področju visoke tehnologije, z nadaljnjimi reformami bo optimirala ponudbo in povpraševanje, spodbujala bo inteligentne rešitve, okolju prijaznejše tehnologije, ohranjala bo položaj v oskrbovalni verigi in v mednarodni trgovini,…

 
Ni naključje, da je Kitajska po dolgoletnih dogovarjanjih ravno v letu 2020 sklenila več novih strateških partnerstev z drugimi državami oziroma regijami. Med njimi je tudi največji trgovinski dogovor vseh časov (RCEP). Zaradi vseh novih dogovorov se kaj bistveno na kratek rok ne bo spremenilo. Je pa opozorilo, da je svet (tudi EU) pripravljen sodelovati s Kitajsko, navkljub očitkom o nespoštovanju človekovih pravic. Očitno 1,4 milijarde razlogov to hibo pretehta.
 
Vsekakor ima 15. petletni načrt 2026-2030 (ko in če bo sprejet) ima dobre nastavke, da tekom tega obdobja Kitajska prevzame prestol od ZDA in postane po kriteriju BDP največja ekonomija na svetu. Trenutno je videti, da jo bo na tej poti težko ogroziti in da ključno grožnjo predstavlja kar sama sebi.

Avtor: Roman Zidarn, specialist področja analiz

 

Objavljeno v: Delo, Svet kapitala, 2. 2. 2021

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi