Pet 25 Nov 2011

Kitajska raste naprej

Po ocenah IMF naj bi Kitajska tudi v naslednjih letih beležila visoko gospodarsko rast. Ta sicer ne bo dvoštevilčna kot v preteklosti, še vedno pa naj bi bila po ocenah mednarodnega denarnega sklada rast bruto družbenega produkta nad 9 odstotki letno. Trenutno so kitajske delnice ugodno vrednotene. Borzni indeks kitajskih delnic na borzi v Hong Kongu trenutno kotira pri osemkratniku dobička, kar je relativno nizko. To lahko pomeni dvoje: trg ne pričakuje, da se bo gospodarska rast nadaljevala, ali pa so delnice dejansko podcenjene.

Da se bo gospodarska rast nadaljevala po pričakovanih stopnjah se bo Kitajsko gospodarstvo moralo spopasti z določenimi izzivi. Najpomembnejša med njimi je rast notranjega povpraševanja.  Kitajska se že spopada s padcem povpraševanja na razvitih trgih, vendar pa zaenkrat to rešujejo z rastjo prodaje na druge razvijajoče se trge. Za dolgoročnejšo vzdržno rast bo potrebno povečati notranje povpraševanje. Z rastjo dohodka se povečuje kupna moč prebivalstva, kar omogoča večje trošenje. Po nekaterih ocenah naj bi se vsako leto na Kitajskem srednji razred povečal za okoli 20 milijonov ljudi. S tem se povečuje povpraševanje , ki omogoča večjo proizvodnjo, in s tem gospodarsko rast.

Drugo tveganje je vezano na nepremičninski balon. Na Kitajskem je, podobno kot v Sloveniji, precej stanovanj praznih, saj se je v preteklih letih gradilo več, kot pa je bilo potrebno. Rasle so tudi cene stanovanj, saj so se stanovanja kupovala predvsem špekulativno.  V kolikor bo špekulativno povpraševanje prenehalo, se bodo cene stanovanj znižale, to pa bi lahko na koncu privedlo do tega, da bodo banke morale delati rezervacije oziroma odpisov slabih kreditov strani bank. kar bi lahko oslabilo bilance bank. Banke bodo verjetno morale narediti odpise za nekatere kredite, ki so jih dale lokalnim skupnostim za financiranje infrastrukturnih projektov. Sicer so Kitajske banke dobro kapitalizirane, in analitiki ocenjujejo, da lahko prestanejo morebitne odpise slabih kreditov. Drugače kot v nekaterih evropskih državah pa lahko kitajska država zbere dovolj sredstev za njihovo dokapitalizacijo. Seveda vedno obstaja tveganje, da proces slabitev terjatev ter sanacije bank ne bo potekal gladko.  

Kitajska mora tako rešiti problem povpraševanja ter nepremičninskega balona in s tem povezanih morebitnih nestabilnosti v bančnem sistemu. Glede na to, da so delnice na trgu kljub pričakovani visoki gospodarski rasti vrednotene nizko, so omenjena tveganja že vsaj deloma vključena v cene delnic.

 

Avtor: mag. Matjaž Dlesk, CFA, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt