Sob 10 Jun 2017

Kitajska pravljica

Azijski delniški trgi so letos dosegli impresivno rast (v nadaljevanju so vsi podatki o donosih merjeni v evrih in ob upoštevanju izplačanih dividend).

Vrednost indeksa MSCI AC Asia ex Japan je za več kot 16 odstotkov višja kot na začetku leta. Za skoraj polovico te rasti je zaslužen tehnološki sektor, ki ima največji delež v indeksu MSCI AC Asia ex Japan in je s 26-odstotno rastjo najbolj donosen sektor v obdobju od 31. decembra 2016 do 9. junija 2017. Če pogledamo, delnice katerih podjetij so imele največji prispevek k rasti indeksa, takoj opazimo, da je na prvem mestu Alibaba Group Holding – kitajski tehnološki gigant, ki se osredotoča na spletno trgovanje in različne storitve, povezane s tem.

Ko govorimo o podjetju Alibaba Group Holding, ne moremo mimo dejstva, da se je v zadnjih dneh znašlo v ospredju pozornosti vlagateljev. Delnica podjetja je v četrtek zrasla za skoraj 14 odstotkov, zaradi česar se je tržna kapitalizacija podjetja povečala za 39 milijard evrov, podjetje pa je s tem po velikosti prehitelo Tencent Holdings in postalo največje kitajsko podjetje po tržni kapitalizaciji. Razlog za te premike je zelo preprost – podjetje je sporočilo, da v naslednjem fiskalnem letu (do konca marca 2018) pričakuje rast prihodkov v višini od 45 do 49 odstotkov. Napovedana rast je za več kot 10 odstotnih točk višja od povprečja napovedi, ki jih je zbral Bloomberg in ki odražajo skrbi zaradi upočasnitve kitajskega gospodarstva in dejstva, da so prihodki podjetja že zdaj zelo visoki in je doseganje več kot 40-odstotne rasti prihodkov precej težje kot v preteklosti (povprečna letna rast prihodkov v zadnjih petih letih je bila 57 odstotkov).

Ali bo podjetju Alibaba Group Holding uspelo doseči zastavljene cilje, bo jasno čez eno leto. Še bolj pomembno vprašanje pa zadeva vire prihodnje dolgoročne rasti. Delež podjetja na področju spletne trgovine na Kitajskem je blizu 80 odstotkov, stopnje prihodnje rasti prihodkov v tem segmentu se bodo najverjetneje zniževale. V prihodnje bo rast prihodkov podjetja odvisna od rasti prihodkov na področjih, ki jih podjetje šele razvija. Eno izmed takih je na primer računalništvo v oblaku, ki trenutno pomeni razmeroma nizek delež celotnih prihodkov, vendar pa je rast prodaje na tem področju izredno visoka, saj v zadnjih dveh letih pri prihodkih dosegajo več kot 100-odstotno letno rast.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 10.6.2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več