Sre 10 Jun 2020

Kdo so možni »povratniki«?

Glede na to, da so tako imenovani sektorji »ostanimo doma« že močno zrasli (informacijska tehnologija, zdravstvo), smo se osredotočili na zanemarjene segmente, na primer panoge energije, industrije in financ ter posamezne panoge v okviru potrošnih dobrin: avtomobilska industrija, hotelirstvo, luksuzni izdelki.

Pred točno dvema mesecema, v času stroge karantene in dnevnih novic o novih okužbah s covidom-19 (še pomnite?), sem urednici slovenskega poslovnega časnika potožil, koliko kiksom bomo priča med pandemijo. Eno takšnih »presenečenj« smo analitiki kapitalskega trga doživeli na začetku junija, ko so iz ZDA objavili statistiko s trga dela v maju. Pričakovanja, ki jih zbira Bloomberg, so kazala na zmanjšanje števila zaposlenih za 7,5 milijona, kar pa ni moglo biti dlje od dejanskega povečanja za 2,5 milijona (!). Prepričan sem, da bomo tudi za 10-milijonsko razliko kmalu dobili pojasnilo, bolj kot to pa neverjetna razlika opozarja na potrebno ponižnost vseh udeležencev kapitalskih trgov: tistih, ki v podatkih vidijo le spodbudne informacije, kot tudi tistih, ki so črnogledi.

V družbi Triglav Skladi pozorno sledimo razpletom dogajanja v zvezi s pandemijo in smo se v luči zgornjega odstavka odločili za nekoliko več taktičnega ravnanja. Naša priporočila navadno »zdržijo« mesec oziroma četrtletje, tokrat pa hiter razvoj dogodkov na kapitalskih trgih naravnost sili v pogostejše prilagajanje. Tako smo konec maja s kolegi razmišljali o panogah, ki so zaostale za širšim indeksom. Takrat je bilo namreč že precej jasno, da se je razpoloženje na delniških trgih močno izboljšalo, kar navadno na kapitalske trge zvleče tudi preostale, bolj zadržane vlagatelje. Glede na to, da so tako imenovani sektorji »ostanimo doma« že močno zrasli (informacijska tehnologija, zdravstvo), smo se osredotočili na zanemarjene segmente, na primer panoge energije, industrije in financ ter posamezne panoge v okviru potrošnih dobrin: avtomobilska industrija, hotelirstvo, luksuzni izdelki.

Konkretno – vroči sektorji in vroča podjetja

Ker je za obvladovanje pandemije odločilno zaprtje (nadzorovanje) državnih meja, smo kot možne »povratnike« prepoznali predvsem podjetja iz širšega turističnega segmenta, ki večino prihodkov ustvarijo v eni državi. Primeri takšnih podjetij so Hilton hoteli (70 odstotkov prihodkov ustvarijo v ZDA), Las Vegas Sands (60 odstotkov v Macau), Meituan Dianping (Kitajska), Southwest Airlines (ZDA) in China Eastern Airlines (65 odstotkov na Kitajskem). V finančnem in energetskem sektorju se nam zdijo privlačna predvsem večja finančna podjetja oziroma banke, kot so Wells FargoCitigroupBank of New York MellonBNP ParibasUnicredit, in ChevronTotalRoyal Dutch Shell med energetskimi podjetji. V sektorju industrije nas trenutno najbolj prepriča letalska in obrambna industrija (Boeing), mešani industrijski portfelj, ki ga ponujata podjetje Eaton in ponudnik poslovnih in ekonomskih podatkov IHS Markit. Identificirali smo tudi dva ponudnika železniškega transporta Norfolk Southern iz ZDA in Rumo iz Brazilije. Med bolj prizadetimi panogami je bila letos tudi luksuzna industrija. V tej imata največ možnosti LVMH (lastnik številnih svetovno znanih blagovnih znamk) in Kering, ki ga poznamo zaradi blagovnih znamk Gucci, Saint Laurent in Puma.

Kaj svetujete malim vlagateljem?

V preteklosti sem že opozoril na zadržanost do vsakršnih skrajnih ravnanj s prihranki. Omenjena podjetja imajo še ogromno izzivov pred seboj in so primerna kot dodatek razpršenemu portfelju, ki malim vlagateljem omogoča doseganje presežne donosnosti, varuje pa pred neprimernimi naložbenimi tveganji.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, direktor sektorja za analize, CFA, Triglav Skladi

Objavljeno v: Moje Finance, 8. 6. 2020, rubrika: Upravljanje v živo

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo