Tor 24 Mar 2020

Kdaj po korekciji lahko pričakujemo rast delniških trgov

  • Ameriška centralna banka (FED) je napovedala drugi reševalni paket, ki vsebuje neomejeno kvantitativno sproščanje (QE), ki bo namenjeno nakupu državnih, zveznih, lokalnih in podjetniških obveznic. S tem FED sledi politiki ECB, ki je prejšnji teden najavil podobne ukrepe.
  • Nemška vlada je napovedala reševalni paket v boju s posledicami koronavirusa v višini 750 mrd EUR, kar je daleč največji podoben paket v Evropi. Paket je v višini 150 mrd EUR namenjen takojšnjemu blaženju socialnih posledic virusa, medtem ko je 600 mrd namenjenih podjetjem v obliki posojil in garancij.
  • Poleg omenjenih dveh paketov se v ZDA pripravlja 2 bilijona USD velik fiskalni paket, ki med drugim predvideva tudi dve tranši enkratne denarne pomoči po 1.000 USD na odraslo osebo in 500 USD na otroka.

Današnji zapis je bolj tabelaričen., Na kratek in jedrnat način prikazuje, kako so se delniški trgi odzivali v preteklih recesijah. Podatki so zbrani za ameriški delniški indeks S&P 500, ki ima edini zanesljive podatke za obdobje od konca druge svetovne vojne. Od druge svetovne vojne je gospodarstvo 11 krat zašlo v recesijo. Dolžine recesij so bile različno dolge in različno intenzivne. Temu primerno so bili različni tudi odzivi delniških trgov. V spodnjih tabelah je povzetek teh odzivov, pri čemer nas zanima, koliko časa pred začetkom recesije se je začel negativni trend (Medvedji trend), koliko so delniški trgi izgubili ob posameznih recesijah, kakšen je bil odboj trgov po koncu negativnega trenda in koliko časa pred koncem recesije se je medvedji trend zaključil.

V drugi tabeli je prikazan donos delniških trgov od začetka medvedjega trenda do enega leta od konca medvedjega trenda (prvo leto bikovskega trenda) ter donos delnic v primeru, ko je bila prva investicija izvedena eno leto po začetku recesije.

Če nas zgodovina kaj uči, lahko zaključimo, da je reakcija vlagateljev (Wall Street) okrog 5 mesecev pred dejanskim stanjem gospodarstva (Main Street). Glede na hiter negativen odziv na koronavirus lahko pričakujemo, da bo svetovno gospodarstvo uradno zašlo v recesijo enkrat proti koncu poletja, kar je najbolj verjeten scenarij, saj potrebujemo dva zaporedna kvartala z negativno gospodarsko rastjo. Enako je pričakovati tudi v obratni smeri.

Za razliko od preteklih recesij, ki so se začele zaradi makroekonomskih situacij (inflacija, naftni šok, obrestne mere, pok tehnološkega balona, dolžniška kriza,…), se bo tokratna recesija začela kot posledica zunanjega dejavnika, ki je prišel v obliki koronavirusa. Za enkrat kaže, da karantene delujejo (primer Kitajske), v kolikor se jih jemlje resno. In ko bo enkrat dovolj indicev, da smo dosegli vrh pandemije, lahko pričakujemo obrat na delniških trgih, katerega pa lahko pospešijo tudi fiskalne spodbude, predvsem v ZDA. Za razliko od preteklih obdobij so bili tokratni odzivi centralnih bank pozitivni, saj so zagotovile dovolj likvidnosti, ki bodo preprečile likvidnostni šok in ponovitev dolžniške krize iz leta 2009 v ZDA in 2011 v Evropi.

Vir: Bloomberg in lastni izračuni

* V času recesij 3 krat ni bilo Bear Marketa (1953, 1960, 1980). Bil pa je leta 1961 in leta 1981, ko sta bili dve recesiji ena za drugo.

** Leta 2001 se je recesija končala 11 mesecev pred koncem Bear Marketa, kot posledica napihnjenih valuacij v obdobju dot.com balona

^Trenutno (na dan 23.03.2020) je od začetka medvedjega trenda (19.02.2020) ameriški delniški indeks izgubil že blizu 35 % kar je več od povprečja zadnjih 75 letih.

Vir: Bloomberg in lastni izračuni

~ Npr. Pri recesiji, ki se je začela julija 1981, se je Medvedji trend začel decembra 1980 in zaključil julija 1982. Tako se šteje julij 1983.

Kot je bilo v zadnjih dneh že večkrat poudarjeno, vlagatelji največje napake naredijo v času, ko na trgih vlada največja panika. Pretekla obdobja nas učijo, da brez izjeme največje donose dosegamo v prvem letu po obratu trenda. V povprečju je prvo leto prineslo dobrih 42 % donosa, največ 72,4 % leta 2009 in najmanj 30,9 % leta 1961.

V povprečju so v preteklih obdobjih delniški trgi eno leto po obratu trenda izničili izgubo od začetka medvedjega trenda. Samo trikrat od enajstih primerov se je zgodilo, da leto po obratu trenda izguba ni bila izničena, pa še v teh treh primerih je bila izguba bistveno manjša, kot bi bila, če bi prodajali v času največje panike.

Zadnji dve koloni Tabele 2 ponazarjata donos, ki so ga delnice dosegle v petih letih, če bi bila začetna investicija opravljena po prvem letu od začetka recesije.

Pretekle recesije nas učijo, da je daleč najbolj donosno prvo leto po obratu trenda in v primeru, da tega zamudimo, potem potrebujemo vsaj štiri leta, da nadomestimo izgubljeno.

Avtor: Izidor Jerman, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS november 2020

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi