Sob 23 Dec 2017

Kakšna je pričakovana cena nafte v letu 2018?

V letu 2017 smo bili priča pomembnejšemu okrevanju cene nafte, ki se drži precej nad najnižjimi nivoji, doseženimi v letu 2016. 

V najnižji točki leta 2016 sta se obe ceni, WTI in Brent, spustili celo pod 28 dolarjev za sodček surove nafte. Letos dosegamo lepo rast, saj je cena severnomorske nafte Brent glede na začetek leta zrasla že za dobrih 13 odstotkov, vendar tudi letos ni šlo brez visokih nihanj. Najnižja točka letos je bila namreč dosežena na začetku poletja, ko je kazala 21-odstotni padec surove nafte, od takrat naprej pa beležimo trend rasti, ki je potisnil cene v pozitivno območje. Optimizem v zadnjem letu je gnal deficit na ponudbeni strani, za katerega ima glavne zasluge dogovor držav članic Opeca ter Rusije, ki je omejil proizvodnjo za 1,8 milijona sodčkov na dan.

Gledano naprej so pričakovanja za naslednje leto dokaj mešana. Na pozitivni strani je bil novembra sklenjen nov dogovor o omejevanju proizvodnje vsaj do marca 2018, bolj kot sam dogovor pa je presenečenje velik delež strinjanja oziroma upoštevanja omejitvenih kvot med državami. Poleg same proizvodnje je faktor rasti cen tudi povpraševanje po nafti, ki s povečano dinamiko svetovne gospodarske rasti pridobiva moment. Savdski Arabiji ustrezajo višje cene nafte tudi zaradi načrtovane prodaje deleža delnic v največjem naftnem podjetju na svetu – Saudi Aramco, kjer bi ob višjih cenah nafte lahko iztržili višjo vrednost.

Med negativnimi faktorji bi lahko našteli geopolitične napetosti med Savdsko Arabijo in Iranom, ki v zadnjih mesecih naraščajo tudi zaradi teženj po širjenju vpliva na Jemen. Rusija z oživitvijo gospodarske rasti in umiritvijo proračunskega primanjkljaja morda ne bo več zainteresirana za sodelovanje z Opecom po marcu naslednje leto; na to nakazujejo tudi izjave ruskega gospodarskega ministra Maxima Oreshkina, ki je izjavil, da lahko Rusi »večno živijo« tudi pri cenah 40 dolarjev za sodček. Zadnja in morda največja grožnja za nadaljnjo rast cen nafte pa so ZDA, ki s svojim povečevanjem proizvodnje predstavljajo resno grožnjo ceni nafte. Trenutna proizvodnja v ZDA znaša že 9,5 milijona sodčkov na dan, napredovanje v tehnologiji in tehnikah vrtanja pa omogoča, da so mnogi proizvajalci dobičkonosni tudi pri cenah pod 50 dolarjev za 159-litrski sodček surove nafte.

Če strnemo pozitivne in negativne vidike ter zraven upoštevamo še mnenja analitskih hiš, kot sta denimo Goldman Sachs in Morgan Stanley, lahko zaključimo, da se bo nafta v naslednjem letu najverjetneje zadrževala v območju okoli 60 dolarjev za sodček oziroma na nivojih, ki so podobni današnjim. Kljub tej predpostavki bodo verjetno nihanja med letom ostala dokaj visoka.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DNEVNIK, 23. 12. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

  Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

  Preberite e-vodič