Sre 15 Apr 2020

Kako smo prevetrili portfelje skladov

Koronavirus bo spremenil nakupovalne navade. Zato smo ob začetku krize povečevali naložbe, katerih poslovni modeli temeljijo na internetnem poslovanju, in zmanjšali naložbe v panogah energetike in surovin.

V teh težkih in spremenljivih časih, ko je svet preplavila pandemija smrtonosnega virusa COVID-19 in ko se je svetovno gospodarstvo čez noč začasno ustavilo, je kljub temu počasi mogoče razbrati smer, v katero se bodo pospešeno razvijale navade porabnikov. Rek pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra, in tisto, kar opažamo, je izjemno hitra prilagodljivost podjetij. Navadno je kriza tista, ki pospeši inovacije, in tudi tokrat ne bo nič drugače.

V času, ko je večina sveta obstala v karantenah in samoizolaciji, se je izkazalo, da ni nujno, da se gospodarstvo povsem ustavi. Res je, da nas je večina v prvem valu šoka nepotrebne nakupe odložila za nedoločen čas, vendar se je kaj hitro izkazalo, da so nakupi kljub prepovedi gibanja le klik stran od nas. Večina nas je to vedela že prej, ampak smo kljub temu raje skočili v najbližje nakupovalno središče in si kupili želeno dobrino. Z začasnim zaprtjem nakupovalnih središč je kupec svoje nakupovalne potrebe v trenutku prilagodil in si poiskal alternativo na spletu. Z vsakim dnem, ko se bodo trenutne razmere podaljševale, se bodo tudi navade ljudi čedalje bolj zasidrale v podzavest, in ko bo kriza minila, bodo pridobljene spletne nakupovalne navade ostale del vsakdanjika. Če preroško poenostavim, nam bo namesto vožnje do nakupovalnega središča ostalo več prostega časa za sprehod v naravo. Tako bomo zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, izboljšali kakovost zraka in hkrati poskrbeli za svoje zdravje in manj obiskov pri zdravniku ter tako pripomogli k večji vzdržnosti zdravstvenega sistema.

Danes največje uteži v portfeljih pomenijo podjetja, kot so Microsoft, Apple, Amazon, Alibaba, Tencent, Alphabet, Netflix in druga.

S tega vidika smo ob začetku krize v okvirih zakonskih možnosti portfelje skladov prilagodili v smeri povečevanja naložb, katerih poslovni modeli temeljijo na internetnem poslovanju, in zmanjšali naložbe v panogah energetike in surovin. Lahko bi rekli, da nas je kriza naredila bolj družbeno odgovorne. Tako danes največje uteži v portfeljih pomenijo podjetja, kot so Microsoft, Apple, Amazon, Alibaba, Tencent, Alphabet, Netflix in druga. Iz imen je razviden trend, da podjetja, ki večino posla ustvarijo prek spleta, niso več samo tehnološka podjetja, ampak tudi podjetja iz drugih panog, ki so uspešno vpeljala tehnologijo v svoje poslovne modele.

Dolgoročno gledano, so omenjena podjetja vsekakor dobra naložbena priložnost, pri čemer svetujem, naj bodo kljub »samoumevnosti« vložena sredstva razpršena

Avtor: Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja, Triglav Skladi

Objavljeno v: Moje Finance, april 2020, str. 26, Rubrika: Upravljanje v živo

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič