Sob 30 Jan 2016

Kaj se dogaja z nafto?

Mnogi bralci tega zapisa ste verjetno seznanjeni z dogodki z naftnega trga v zadnjem letu in pol. V tem času je bilo objavljenih veliko negativnih novic in črnogledih napovedi. In s čim nas je presenetil trg nafte januarja letos? Leto se je namreč za nafto začelo zelo slabo; v prvih treh tednih januarja je prišlo do 28-odstotnega padca cene nafte znamke WTI in do 25-odstotnega znižanja cene nafte brent (merjeno v ameriških dolarjih). Cenam tekočega zlata je »uspelo« prebiti raven, pri kateri se je ustavil njihov padec v letu 2009, in so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih dvanajstih letih. V zadnjem tednu so dogajanja na trgu nafte vlagateljem ponudila vsaj malo veselja, saj je prišlo do močne korekcije navzgor, za 27 odstotkov.

Cena nafte znamke WTI, ki so jo januarja letos za konec leta napovedovali analitiki, ki jih spremlja Bloomberg, kaže, da napovedovalci pričakujejo rast v zelo širokem razponu od 2 do 48 odstotkov, mediana napovedane rasti pa je 19 odstotkov. Bank of America Merrill Lynch omenja naslednje pozitivne dejavnike: opazno znižanje investicij v proizvodnjo nafte (na primer v ZDA se je v zadnjih 15 mesecih število aktivnih vrtalnih naprav zmanjšalo za 68 odstotkov), majhen razmik med cenami nafte in stroški proizvodnje, zmanjšanje proizvodnje nafte v ZDA ter močno zmanjšan razkorak med ceno nafte WTI in brent. Po drugi strani ameriška banka svari, da so za rast cen nafte potrebni stabilizacija tečaja ameriškega dolarja (močan dolar negativno vpliva na povpraševanje po nafti, scenarij nadaljnje apreciacije ameriške valute pa ni tako neverjeten), večja preglednost na področju prihodnje ponudbe Irana, Iraka in Savdske Arabije ter seveda presežek povpraševanja nad ponudbo.

Za konec še ena izmed zadnjih pomembnih in ne nazadnje pozitivnih novic za nafto: Rusija se je pripravljena sestati z drugimi državami proizvajalkami nafte in se pogovarjati glede morebitnega znižanja proizvodnje.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 1. 2. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo