Sob 14 Nov 2015

Jesen, ki prevzame

Letošnja jesen je postregla s kar nekaj prevzemnimi zgodbami, ki so poleg makroekonomske situacije in poslovnih rezultatov zaslužne tudi za pozitivna gibanja kapitalskih trgov. Septembra je tako odmevala novica o tem, da je pivovarja SABMiller, drugega največjega pivovarja na svetu, prevzela držba AB Inbev, torej prvi največji pivovar na svetu. To je še eno (največje doslej) od številnih združevanj pivovarske industrije v zadnjih letih, vredno 106 milijard evrov. Konec oktobra je bilo na naslovnicah časopisov napovedano, da bo farmacevtsko družbo Allergan prevzel največji ameriški farmacevt Pfizer, ki velja za največjega v zgodovini farmacevtske industrije, posel pa bi bil vreden 163 milijarde evrov. Vprašanje pa je, ali bo posel v resnici stekel, saj ga ovirajo (po nekaterih mnenjih) prenizke premije, regulatorne ovire in ameriška politika, ki ni najbolj naklonjena izogibanju plačevanja davkov. Še pred tem je bila oktobra naznanjena prodaja družbe SanDisk, enega največjih proizvajalcev spominskih modulov (Flash), ki jo bo kupila družba Western Digital. To je do zdaj največja transakcija v panogi polprevodnikov, vredna okoli 14 milijard evrov. Med polprevodniki se trenutno odvija tudi prodaja podjetja Fairchild, za katerega naj bi verjeten kupec, nemški Infineon, ponudil 1,7 milijarde evrov.

Zadnji teden nam je prinesel kar tri odmevnejše prevzemne zgodbe, a hrup okoli ene izmed njih se je zelo hitro polegel. Ameriška naftna družba Anadarko je namreč dala ponudbo za prevzem družbe Apache, ta pa jo je že naslednji dan zavrnila. Analitiki menijo, da to ne bi bila dobra kombinacija ter da hoče družba Anadarko s tem le prikriti vse slabše poslovanje in se sama ubraniti pred kakšnim prevzemom. Sicer bi bil posel vreden okoli 18 milijard dolarjev.

Druga novica prihaja po železniških tirih, pri čemer Canadian Pacific Railway, drugo največje železniško podjetje v Kanadi, razmišlja o prevzemu ameriškega podjetja Norfolk Southern. Vrednost bi znašala približno 24 milijard dolarjev, pogovori pa so šele v začetni fazi.

Zadnja novica od včeraj pa je namera kitajskega podjetja China National Chemical Corp. o nakupu švicarskega proizvajalca pesticidov Syngenta AG, pri čemer bi transakcija znašala približno 42 milijard evrov. Pogovori bodo sicer še potekali, vendar je Syngenta izjavila, da je cena 449 švicarskih frankov za delnico prenizka. Podobno ponudbo je letos spomladi dalo že ameriško podjetje Monsanto, ki pa ga je Syngenta zavrnila. Tudi ostali vlagatelji ne verjamejo preveč v uspešnost prevzema, saj je cena po objavi poskočila le do približno 370 frankov, kar je precej pod ponujeno ceno.

Organska rast podjetij počasi peša, zato se podjetja vse bolj zatekajo tudi k prevzemom. V zadnjem času je tako slišati objave velikih poslov, ki pa so, kot vidimo, iz precej različnih industrij. To je tudi eden izmed momentov, ki daje podporo delniškim trgom.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 14. 11. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič