Sob 13 Jan 2018

Je res konec več kot 30-letnega bikovskega trenda?

V prejšnjem prispevku sem se spraševal o morebitnem preobratu v monetarni politiki Združenih držav Amerike.

Novi guverner Jerome Powell naj bi bil namreč naklonjen pomislekom, ali je sprejeti inflacijski cilj res smiselno dogmatično zasledovati ali bi bilo po drugi strani smiselno v posameznih obdobjih zasledovati tudi višjo ciljno inflacijo. Skratka, gre za res revolucionarno idejo, katere razvoj bo treba skrbno spremljati, saj bi lahko imela pomembne posledice za vse kapitalske trge, še posebej za obveznice.

Prav te so se tokrat znašle v središču pozornosti. V zadnjem tednu so se namreč v vidnejših finančnih novicah pojavile odmevne naslovnice na temo konca več kot 30-letnega bikovskega trenda na trgu ameriških državnih obveznic. Od leta 1981 donosnost do dospetja 10-letne ameriške državne obveznice namreč trendno upada in se je v tem obdobju znižala z začetnih 16 odstotkov na današnjih 2,5 odstotka. Če zgodbe ne ponazorim v slengu, pa lahko ugotovimo, da so se tečaji teh obveznic v povprečju zvišali za približno 5 odstotkov na leto, če merimo le obdobje od leta 1999 naprej, odkar se izračunavajo bolj priznani indeksi tovrstnih obveznic.

Konec tako markantnega trenda si seveda zasluži dobršno mero pozornosti in ta teden jo je zbudil pri nekdanjem in trenutnem »kralju« obveznic. Bill Gross je bil v prejšnjem desetletju alfa in omega upravljalcev obveznic, saj je uspešno upravljal največji obvezniški sklad na svetu. Po nekaj slabših letih so mu pokazali vrata, njegova avra nepremagljivosti pa je prešla na naslednike. Med njimi se je z nekaj odličnimi potezami izkazal Jeff Gundlach, ki velja za trenutnega mnenjskega voditelja s področja obveznic. Konec bikovskega trenda je prvi naznanil Gross, medtem ko je Gundlach ocenil, da je za tako oceno še prezgodaj. Dogajanje v prihodnjih mesecih bo pomembno odmeril tudi mož iz prvega odstavka in tako pomembno določil, ali se bodo dogodki odvili v Grossovo ali Gundlachovo smer.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, 13. 1. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevalni nasveti

  Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

  Pripravite si svoj načrt