Pon 1 Jun 2015

Japonska še ni ušla primežu deflacije

ČE IZVZAMEMO VPLIV LANSKEGA POVIŠANJA DAVKOV, INFLACIJE V RESNICI NI

Prvega maja so bili objavljeni podatki o inflaciji na Japonskem. Na letni ravni je znašala 2,3 odstotka.

Snovalci monetarne politike na Japonskem s tem podatkom ne morejo biti pretirano zadovoljni. Res je, da je s tem dosežen njihov cilj, to je več kot dvoodstotna stopnja inflacije. Vendar je to samo del celotne zgodbe. Lani je država dvignila davek na potrošnjo, zaradi česar so cene zrasle. Če se učinek dviga davkov izvzame iz objavljene stopnje inflacije, ugotovimo, da se cene niso kaj bistveno dvignile. Se pravi, da je inflacija še vedno na ravni okoli ničle in da problem deflacije, ki je na Japonskem prisoten že dve desetletji, še vedno ni dokončno rešen.

Vseeno se kreatorji japonske monetarne politike niso odločili, da povečajo obseg tiskanja denarja. Vzrok za to je verjetno iskati predvsem v objavi gospodarske rasti za prvo četrtletje letos. Japonsko gospodarstvo je na letni ravni zraslo 2,4 odstotka, kar je bilo nad pričakovanji. Raslo je domače povpraševanje tako posameznikov kot podjetij. Povečale so se tudi zaloge, kar je mogoče razumeti kot znak, da podjetja povečujejo proizvodnjo v pričakovanju večjega povpraševanja v prihodnosti.

Tudi na borzi v Tokiju je čutiti precej optimizma. Borzni indeks NIKKEI 225 je na najvišjih ravneh od leta 2000 in je spet presegel mejo 20.000 indeksnih točk. Analitiki ocenjujejo, da bodo dobički podjetij še naprej rasli, in zato predvidevajo še nadaljnjo rast cen delnic. Nizka inflacija jih očitno ne moti, saj bi s ciljem njenega zvišanja centralna banka lahko povečala tiskanje denarja, to pa običajno pozitivno vpliva na tečaje delnic. Samo letos (do 27. maja) je omenjeni borzni indeks pridobil 17,32 odstotka vrednosti (merjeno v lokalni valuti), medtem ko je letošnji donos, merjen v evrih, zaradi povečanja vrednosti jena glede na evro še višji in znaša 26,70 odstotka.

Graf: Gibanje vrednosti delniškega indeksa NIKKEI 225 v letošnjem letu (v lokalni valuti)

Vir: Bloomberg

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 1. 6. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt