Čet 11 Feb 2010

Izvoz narekuje tempo azijskega okrevanja

Za večino azijskih trgov lahko trdimo, da so leto 2009 zaključili z zelo močnim tempom. Potem ko so se še v prvem četrtletju prejšnjega leta tako kot večina svetovnih gospodarstev otepali največje krize v zadnjih desetletjih, so v drugem četrtletju leta že zabeležili četrtletno rast v višini dveh odstotkov. Ta se je v tretjem četrtletju okrepila celo na 2,4 odstotka, prvi podatki za zadnje četrtletje leta 2009 pa že nakazujejo na vnovično pozitivno preseganje napovedi analitikov. To pomeni, da je bilo okrevanje azijskih gospodarstev tako močno, da je sezonsko popravljeni realni bruto domači proizvod že v tretjem četrtletju presegel ravni pred začetkom recesije.

Zanimivo si je od bliže pogledati razloge za tako sunkovito okrevanje. Dejansko se za zgoraj omenjenimi številkami skrivajo zanimive zgodbe, ki so večinoma v nasprotju z zgodbami o gospodarskem osamosvajanju azijskih gospodarstev izpred treh let. Po nekaterih napovedih naj bi se namreč azijska domača potrošnja okrepila že do te mere, da morebitna recesija v razvitih zahodnih gospodarstvih na njih ne bi imela prevelikega vpliva. Azijska gospodarstva naj bi tako dosegla določeno mero ekonomske neodvisnosti, vendar se je ta teza v zadnjih nekaj letih predvsem na račun vse večje integriranosti finančnih trgov povsem opustila oziroma zavrgla. Zato se ključ do tokratnega azijskega okrevanja spet skriva predvsem v izvozu, ki je v zadnjih dveh četrtletjih zabeležil najhitrejšo rast v dveh zaporednih četrtletjih od leta 2003 naprej.

Med posameznimi azijskimi državami se v zadnjem četrtletju največja rast spet obeta Kitajski, ki ji sledijo Tajvan, Indija in Južna Koreja. Glede na prvotne napovedi se po zadnjih dostopnih podatkih največja pozitivna presenečenja obetajo Hong Kongu in Filipinom, pa tudi Indiji in Kitajski, medtem ko naj si se gospodarstvo Singapurja predvsem zaradi slabših poslovnih razmer na področju biomedicinskih naprav okrepilo za manj kot odstotek.

Po drugi strani okrevanje gospodarstva vsaj v začetni fazi prinaša s seboj tudi grožnjo prehitrega zviševanja temeljnih obrestnih mer. Glavna nevarnost vseh izrednih monetarnih in fiskalnih ukrepov, ki so jih vlade in centralne banke plasirale v sistem v preteklih dveh letih se izraža predvsem preko povišane stopnje inflacije. Vsaj zaenkrat se največji strahovi borznih udeležencev ne uresničujejo. Tako je včeraj objavljena inflacija v gospodarstvu, ki bo letos v središču pozornosti – Kitajski – znašala manj kot so znašale napovedi analitikov.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo