Pon 26 Nov 2012

Intervju: Samo Javornik – Podjetja z močnimi blagovnimi znamkami so manj občutljiva za krizo

Pred kratkim ste investitorjem ponudili tri nove finančne produkte, delniški sklad Triglav Top Brands, sklad denarnega trga Triglav Money Market EUR in naložbeno kombinacijo Triglav Varni. Glede na to, da se je varčevanje v vzajemnih skladih v zadnjem času nekoliko zmanjšalo, je pravi trenutek za ustanavljanje novih skladov, vaša paleta skladov je že kar pestra?

Z letošnjo dopolnitvijo ponudbe z omenjenimi tremi finančnimi produkti smo v družbi Triglav Skladi zaokrožili našo naložbeno paleto. Menimo, da je zaradi pestrega dogajanja v svetovni ekonomiji, še toliko bolj pomembno, da imajo vlagatelji v okviru  Krovnega sklada Triglav vzajemni skladi na razpolago finančne produkte v celotni liniji razmerja med tveganjem in donosom. Skladi, ki jih ponujamo, so skrbno izbrani in vlagateljem ponujajo vnaprej poznano razmerje med tveganjem in donosom. To vlagateljem omogoča, da poiščejo sklad ali kombinacijo skladov, ki bo čim bolj pisana na kožo njihovim dolgoročnim finančnim ciljem in zahtevam.    

Kako investitorje prepričati, da je v sedanjih razmerah naložba v vzajemne sklade dolgoročno dobra naložba?

Vstopamo v obdobje, ki ga je svet že videl. To je obdobje finančne represije, ko bodo države in centralne banke s politiko nizkih obrestnih mer, ki bodo nižje od inflacije, ljudem enostavno in postopoma razvrednotile njihova privarčevana sredstva v obliki denarja ali depozitov. Tudi imeti denar na računu, danes  prinaša določena tveganja. Da ne omenjamo morebitnih črnih scenarijev povezanih z obstojem evra ipd. Imeti del sredstev privarčevanih tudi v delniških vzajemnih skladih je danes skoraj nuja. S tovrstno naložbo smo močno zaščiteni proti težavam  v lastni državi, sredstva so naložena v tujih valutah, različnih regijah in panogah. Gre za mehanizme doseganja donosov, še bolj pa obvladovanja tveganj, ki so danes močno prisotna, pa se jih ljudje sploh ne zavedajo.

Katere panoge so "in". Je v ospredju še vedno farmacija? Kakšne donose lahko letos pričakujejo investitorji v posameznih panogah?

V obdobjih gospodarskega ohlajanja so »in« neciklični sektorji kot so farmacija, potrošne dobrine itd. Podjetja v teh sektorjih so manj občutljiva na gospodarska nihanja. Zdravila moramo kupovati ne glede na to ali je kriza ali ne, hrano prav tako potrebujemo vsak dan. Manjša podvrženost cikličnemu gibanju gospodarstva pomeni tudi bolj stabilne dobičke teh podjetij in s tem bolj stabilne cene njihovih delnic. V letošnjem letu so se za enkrat najbolje izkazale naložbe v sektorje financ, trajnih dobrin in farmacije, najmanj pa v klasično ciklične sektorje materialov in energije. Pri celotni sliki je potrebno poudariti, da je polet finančnih delnic v letošnjem letu v veliki meri posledica ukrepov centralnih bank, ki so svet preplavile z denarjem.

Veliko stavite na vaš novi sklad Triglav Top Brands. Gre za naložbe v vrhunske blagovne znamke. Kako pa se je njih dotaknila kriza, če se jih sploh je?

Podjetja z močnimi blagovnimi znamkami imajo pet ključnih prednosti: višjo rast prihodkov, višjo dobičkonosnost, večjo zvestobo potrošnikov, bolj stabilen denarni tok in nižje tveganje. Nobeno podjetje ni v celoti imuno na krizo, a podjetja, ki so izbrana v sklad Triglav Top Brands, so na krizo bistveno manj občutljiva. V kriznih časih se namreč potrošniki pogosto zatekamo v okrilje poznanih blagovnih znamk, za katere točno vemo, kakšna bo pri njih potrošniška izkušnja in da tudi v krizi ta podjetja ne bodo iskala nižjih stroškov na račun kakovosti izdelkov. Vse opisano se odraža v sorazmerno stabilni in nadpovprečni rasti delnic tovrstnih podjetij. Gre za naložbo za investitorje z dolgoročnimi cilji, ki niso izrazito naklonjeni tveganju. Podjetje Coca Cola je še vedno tu. Preživelo je dve svetovni vojni, finančno krizo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, obdobje hladne vojne in je danes močnejše kot kadarkoli prej. Mi smo v zadnjih desetletjih že zamenjali dve državi, tri valute itd. Kaj je torej bolj stabilno?

Se lahko ponovi zgodba Facebooka, ko so se velika upanja investitorjev na koncu razblinila?

Nobeno podjetje ni imuno pred neprijetnimi dogodki. Gre pa bolj za izjeme kot pravilo. Tu v ospredje vstopa aktivna vloga upravljavca sredstev, da iz svojega naložbenega izbora izloča podjetja, katerih poslovni model več ne odgovarja poslovnemu okolju v katerem deluje.

Na katere panoge "stavite" v prihodnjem letu in kaj nas lahko ob tem prijetno preseneti, morda kakšni novi perspektivni trgi ali panoge?

Ocenjujemo, da bo v naslednjem letu gospodarska kriza dosegla svoje dno. V prvi polovici leta bodo še vedno zanimivi defenzivni sektorji, ob prvih znakih gospodarskega okrevanja pa bodo visoke rasti dosegali trenutno manj donosni ciklični sektorji in regije, ki so v zadnjem času vlagateljem prinašale nižje donosnosti (razvijajoča se gospodarstva itd.).

Kakšen bi bil vaš nasvet vlagateljem v letu 2013? Se nam obetajo boljši oziroma predvsem bolj stabilni časi?

Gre za tri vzporedne zgodbe. Prva je prihajajoče obdobje finančne represije oz. razdolževanja svetovnega gospodarstva. Nauk te zgodbe bo, da imeti privarčevana sredstva v denarju in depozitih  ni vedno najbolj pametna ideja. To je obdobje, ki bo po preteklih izkušnjah trajalo desetletja. Druga zgodba je ciklično gibanje gospodarstva, ki bi lahko nekje v drugi polovici naslednjega leta doseglo dno krize. V najboljšem primeru nas čaka sorazmerno mila recesija. Tretjo zgodbo predstavljajo kapitalski trgi. Ti svoje krizne katarze v zadnjih dveh letih niso doživeli, predvsem zaradi likvidnostnih injekcij centralnih bank. Tudi če je pred nami kakšna eskapada kapitalskih trgov, lahko z gotovostjo rečemo, da bo začasnega značaja. Gospodarski cikli in pričakovana ponovna rast svetovnega gospodarstva so nekaj, kar je izven vplivne sfere politikov, pa naj se ti še tako trudijo dokazati drugače.

 

Objavljeno v: Revija Kapital, str. 22-24, 19. 11. 2012, rubrika: Intervju-aktualno

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt