Ned 20 Feb 2011

Inflacijski pritiski dušijo razvijajoče države

Po uspešnem letu 2010, ko so se delniški trgi razvijajočih držav okrepili kar za 25 odstotkov (merjeno v evrih) in tako za 7 odstotnih točk prehiteli delniške trge razvitih držav, lahko letos opažamo ravno nasproten trend v relativnem gibanju njihovih uspešnosti. Če so lani razviti trgi zaostali predvsem na račun evrske dolžniške krize, zaradi katere so v drugem četrtletju leta 2010 zaostali za 5 odstotnih točk za razvijajočimi trgi, lahko letos opažamo, da vse višja dejanska inflacija in inflacijska pričakovanja močno dušijo razpoloženje vlagateljev na Kitajskem, v Indiji in drugod. Posledice se kažejo v veliki razliki v uspešnosti borznih indeksov v prvih šestih tednih leta 2010, saj je indeks razvitih globalnih podjetij, ki so združena v indeksu S&P Global 1200 pridobil 5 odstotkov, medtem ko jih je indeks podjetij iz razvijajočih trgov prav toliko izgubil.

Glavni makroekonomski razlog za omenjeno zaostajanje lahko najdemo v preteči inflaciji. Tako je ta na Kitajskem dosegla že 4,9 odstotka na letni ravni, medtem ko znaša v Indiji 9,7 odstotka, v Južni Koreji 4,1 odstotka, v Rusiji 9,6 odstotka, v Braziliji 6,0 odstotka, v Indoneziji pa 7,0 odstotka. V večini omenjenih držav inflacija sicer narašča že od sredine leta 2009, vendar je šele v zadnjih mesecih dosegla ravni, ki jih analitiki, vlade in centralni bankirji tolmačijo kot nevarne za stabilno in vzdržno rast gospodarstev. Slednji zato že agresivno posegajo pa klasičnih instrumentih, ki so značilni za obdobje restriktivne monetarne politike. Na Kitajskem smo bili tako v zadnjih mesecih priča trem zvišanjem temeljne obrestne mere in štirim zvišanjem stopnje obvezne rezerve pri poslovnih bankah, s katerimi se efektivno zmanjšuje količina obtoka v denarju in posledično inflacijski pritiski, pod pritiskom negativnega sentimenta pa tudi premoženje vlagateljev na delniških borzah.

Zgodovinske izkušnje nas učijo, da bodo razvijajoči trgi do opaznega preloma v inflacijskih pričakovanjih še zaostajali za razvitimi trgi navkljub boljšemu splošnemu stanju gospodarstva. Tako se države razvijajočih trgov še vedno ponašajo z najvišjimi stopnjami rasti gospodarstev, ugodnejšimi demografskimi značilnostmi in bolj dinamičnem podjetniškem okolju. Analitiki tako ocenjujejo, da bo do najvišje inflacije na Kitajskem predvidoma prišlo do konca drugega četrtletja letošnjega leta, ko naj bi znašala približno 5,8 odstotka. Najkasneje takrat bi se tako vzpostavile ugodne okoliščine za nadaljnjo zdravo rast delniških indeksov, ki pa, vsaj na podlagi kitajskih izkušenj, svojo rast začnejo že dva ali tri mesece pred samim vrhom v stopnji inflacije. Tezo o skorajšnji rasti razvijajočih trgov podpirajo tudi ogromni odlivi iz skladov, ki se osredotočajo na to regijo, kar običajno naznanja tako imenovano kapitulacijo vlagateljev. Taka obdobja povezujemo z začetki rasti delniških indeksov.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi