Pet 16 Sep 2011

Hitro, okusno in dobičkonosno

Zvečer ste po rekreaciji pozno prišli domov in zbiti odšli spat, zjutraj pa vas ura zaradi utrujenosti ni pravočasno zbudila. Po krajšem pregovarjanju s partnerjem ste na vrsti, da peljete otroke v šolo ali vrtec. Pri vseh obveznosti zmanjka časa za pripravo zajtrka, dobro da se vas sploh še drži glava po jutranji naglici. Približno takšen začetek je danes zjutraj doletel katerega izmed vas, preden ste v roke dobili Dnevnik.

Glasovi iz želodca opozarjajo, da ste tudi vi samo človek, lakote se pač ne da prelisičiti. Nekaj podobnega sta imela v mislih brata Dick and Mac McDonald, ki sta čez lužo pristala po zaslugi svojih staršev, ki sta kot otroka zapustila rodno Irsko s trebuhom za kruhom. Vse se je začelo leta 1937 z restavracijo Airdrome v Kaliforniji, ki se je tri leta kasneje preselila v San Bernardino in preimenovala v McDonald's. Leta 1953 sta brata oddala prvo franšizo Neilu Foxu v Phoenixu. Ko sta ga prvič obiskovala sta bila zgrožena, saj je bila restavracija popolnoma enaka tisti v San Bernardinu, vključno z imenom. Fox je enostavno odgovoril, zakaj sploh kaj spreminjati, če je tako popolno? Leto kasneje sta se brata povezala s trgovskim potnikom Rayem Krocom in začel se je velik pohod po ZDA. Kroc je imel bistveno večje ambicije in leta 1961 podjetje odkupil od bratov za 2,7 milijona dolarjev. Vse ostalo je zgodovina, ki jo gledamo po 118 državah sveta, v 33.000 restavracijah z 1,7 milijona zaposlenimi, ki postrežejo 64 milijonov ljudi dnevno in so lani ustvarili 4,9 milijarde ameriških dolarjev dobička. Več kot 80 odstotkov vseh je franšiznih restavracij.

Obdobje prosperitete ali recesije, v vsakem okolju McDonald's dobro posluje, kar potrjujejo tudi poslovni rezultati. Avgusta so tako zabeležili stoti zaporedni mesec rasti primerljive globalne prodaje, še posebej na račun ZDA in Evrope. Rezultati drugega letošnjega kvartala so pokazali 5,6-odstotno povečanje primerljive prodaje, temu primerno se je za 19 odstotkov povečal tudi dobiček po delnici. Podjetje tako dosega rekordne prihodke in dobiček, temu primerno pozitivno se giblje tudi cena delnice, ki je v zadnjih tednih dosegla nove najvišje vrednosti. Pričakovani kazalnik P/E (razmerje med ceno delnico in čistim dobičkom na delnico) znaša za letošnje leto 16,9, dividendni donos 2,8 odstotka. Preveč? Za takšno stabilno dejavnost, odličen poslovni model in pričakovane stopnje rasti očitno ne, saj bi drugače videli večji padec cene delnice.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več