Pet 14 Okt 2011

Grčija – je zgodba že rešena?

V zadnejm tednu dni so delniški indeksi na razvitih trgih zabeležili visoko rast. Nemški borzni indeks DAX je tako v sredo spet zrasel nad raven 6000 točk,  v enem tednu (do konca trgovanja v sredo) pa je zabeležil kar 9,3% rast. Tudi ameriški borzni indeks S&P 500 se je dvignil nad mejo 1200 točk, nad katero je bil v zadnjih dveh mesecih le redko. V tednu dni (do konca sredinega trgovanja), je pridobil 5,5%. Tudi japonski borzni indeks NIKKEI je v tednu dni pridobil 3,5%.  Resda makroekonomske novice niso bile vse pozitivne, pa vendar je trenutno na trgu trenutno občutiti pozitivno vzdušje.

Investitorje sicer še vedno skrbi vprašanje, ali bo Grčija uspela odplačati svoje obveznosti. To vprašanje je v preteklih mesecih precej pripomoglo k večji volatilnosti na trgu. Z iskanjem rešitve do grškega vprašanja se je na borzah vnel boj med upanjem in strahom, kjer v zadnjih dneh zopet prevladuje upanje.  Sicer razplet situacije ni tako preprost kot se zdi, še manj pa je možna hitra rešitev. Država trenutno ni sposobna poravnati svojih obveznosti do tujih posojilodajalcev in svoje dolgove vrača v glavnem s pomočjo iz tujine. Tako stanje je na daljši rok nevzdržno in precejšen del investitorjev pričakuje, da bo potreben vsaj delni odpis dolgov, da bo država sploh lahko začela nemoteno odplačevati svoje obveznosti. Seveda tovrsten odpis dolgov lahko povzroči precejšnje pretrese v finančnem sektorju, saj je med posojilodajalci veliko evropskih bank, ki bi zaradi tega utrpele precejšnje izgube in posledično kapitalsko neustreznost ter manjšo posojilno sposobnost. To bi lahko negativno vplivalo na gospodarsko aktivnost in celo povzročilo novo recesijo z globalnimi posledicami. Prav to je scenarij, ki se ga vsi bojijo in ga želijo na vsak način preprečiti.  Da bi se to preprečilo, je potrebno dvoje: najprej zagotoviti, da je Grčija plačilno sposobna in da bo grško gospodarstvo ostalo konkurenčno tudi na daljši rok z izvedbo ustreznih reform. V kolikor ta scenarij vključuje tudi odpis dolga, potem je potrebno zagotoviti kapitalsko ustreznost bančnega sistema evro-območja, predvsem bank, ki bi bile z odpisi najbolj prizadete.  Tak scenarij zahteva skrbno premišljene poteze,  pozitiven razplet pa bi imel blagodejne učinke na svetovne finančne trge.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt