Sob 21 Maj 2016

Filipini po volitvah

Na Filipinih so bile 9. maja predsedniške volitve. Novoizvoljeni predsednik Rodrigo Duterte je prevzel rastoče gospodarstvo in tudi mnoge izzive.

Po podatkih za prvo četrtletje letošnjega leta je filipinsko gospodarstvo na letni ravni zraslo za 6,9 odstotka. Tudi v prejšnjih štirih letih so beležili podobne stopnje rasti. Inflacija, ki je bila še v letu 2014 na ravni blizu petih odstotkov, je padla na komaj odstotek.

Filipinsko gospodarstvo sodi med manj razvite in precej ljudi si delo poišče drugod. Od nekaj več kot 100 milijonov prebivalcev naj bi si več kot desetina kruh služila v drugih državah, predvsem v ZDA in zalivskih državah, precej pa je tudi pomorščakov. Nizka cena nafte negativno vpliva na zaslužke delavcev v zalivskih državah, dodatno bi se situacija zaostrila, v kolikor bi zahodne države zabredle v recesijo.

Glavni izzivi, s katerimi se sooča država, so kriminal, korupcija ter nezadostna infrastruktura. Novoizvoljeni predsednik obljublja predvsem boj proti kriminalu in korupciji, medtem ko do sedaj še ni objavil podrobnega načrta gospodarskega razvoja države. Glede na njegove dosedanje izkušnje velja biti optimist: Duterte je bil pred nastopom predsedniške funkcije župan mesta Davao, ki je sicer eno največjih filipinskih mest. Preden je postal župan, je bilo mesto znano predvsem po drogah in kriminalu. Danes je to mesto bistveno bolj varno, s čimer so postavljeni temelji za njegov nadaljnji razvoj.

Finančni trgi so na njegovo izvolitev reagirali pozitivno. V dveh dneh po volitvah je filipinski borzni indeks PSEI pridobil 5,8 odstotka vrednosti, medtem ko so bili evropski investitorji še bolj zadovoljni, saj je lokalna valuta, filipinski peso, proti evru pridobila 1,3 odstotka vrednosti.

Letos je filipinski borzni indeks PSEI pridobil 5 odstotkov vrednosti, ker pa je lokalna valuta proti evru izgubila 2,4 odstotka vrednosti, je donos, merjen v evrih, nižji.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 21. 5. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič