Pet 9 Jan 2015

FED pozneje v zviševanje obrestne mere

V sredo objavljeni povzetki razprave zadnjega zasedanja odbora za odprti trg (FOMC) ameriške centralne banke, ki je potekal 16. in 17. decembra minulega leta, so kapitalskim trgom ponovno dali nekaj zagona. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je trgovalni dan končal 1,2 odstotka višje,včeraj pa je v zelenih številkah trgovanje začela tudi večina azijskih in evropskih borz.

Povzetek razprave sodelujočih namreč nakazuje, da bo ameriška centralna banka verjetno odložila višanje ključne obrestne mere, skoraj gotovo pa dviga ne bo vsaj pred koncem aprila. Sodeč po razpravi je poglavitni razlog nezadostna stopnja inflacije. Proces normalizacije monetarne politike, ki ga je Fed napovedal v lanskem letu, je namreč temeljil tudi na oceni, da se inflacija uspešno približuje ciljni vrednosti dveh odstotkov. Odbor ugotavlja, da ameriško gospodarstvo še naprej kaže znake zmernega okrevanja, trg delovne sile pa dokaj robustno podobo, saj je stopnja brezposelnosti najnižja v zadnjih šestih letih. Tudi rastoči kazalniki zaupanja so spodbudni, tako zaupanje potrošnikov kot tudi gospodarskih subjektov.

Ključna težava ostaja nizka stopnja inflacije, ki že 31 mesecev zapored ostaja pod ciljno vrednostjo, ki jo zasleduje centralna banka, v zadnjih mesecih minulega leta pa se je še dodatno znižala. Zaradi zadnje pocenitve nafte in njenih derivatov so številni člani odbora izrazili zaskrbljenost, da se kljub višji gospodarski aktivnosti utegne inflacija še zniževati. Inflacijske pritiske dodatno znižuje tudi tečaj ameriškega dolarja, predvsem prek cenejšega uvoza. Dodatno tveganje za ameriško ekonomijo predstavlja negotovo okrevanje svetovnega gospodarstva. Nekateri člani odbora so namreč nekoliko znižali svoje napovedi o rasti svetovnega BDP. Pozitivne obete ponujajo napovedani ukrepi drugih centralnih bank, katerih dosedanja odsotnost je bila ena glavnih preprek hitrejšega svetovnega okrevanja.

Graf: Gibanje ameriškega indeksa S&P 50

Vir: Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 9. 1. 2015, rubrika: Borzni komentar

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo