Tor 7 Nov 2006

FED po pričakovanjih

Investitorji so čakali predvsem na spremljajočo izjavo oz. komentar s sestanka, s čimer skušajo determinirati prihodnje ukrepe Zveznih rezerv in gibanje trgov. Zdajšnji komentar glede inflacije je bil za razliko od prejšnjih dokaj nevtralen in to kljub dejstvu, da je osnovna inflacija z 2,9 odstotki še vedno na visoki ravni. Sporočilo se je v grobem glasilo, da inflacijski pritiski sicer obstajajo, vendar pa je na drugi strani potrebno upoštevati upočasnjevanje gospodarske rasti ter padajoče cene nafte.

Medtem ko ZDA zaključujejo z restriktivno monetarno politiko pa Evropa ubira drugo pot. Kot je znano, je Evropska centralna banka v začetku oktobra dvignila ključno obrestno mero refinanciranja na 5,25 odstotkov. Trgi pričakujejo dvig za dodatno četrtinko odstotne točke na naslednjem srečanju evropskih centralnih bankirjev v decembru, medtem ko ostaja monetarna politika za leto 2007 neznanka oz. so pričakovanja tržnih udeležencev deljena. To zasledimo že v izjavah ključnih predstavnikov ECB. Tako je denimo, Weber, predsednik nemške centralne banke, ta teden izjavil, da je evropska gospodarska rast močna in da vidi nevarnost inflacije tudi v prihodnjem letu. Ta naj bi krepko presegla ciljno raven dveh odstotkov. Nekateri drugi pa so v izjavah previdnejši z utemeljitvijo, da je vsaka napoved glede prihodnjih akcij ECB preuranjena in da je potrebno počakati na nove informacije, na nove makroekonomske indikatorje.

Kaj pa Slovenija? Referenčna obrestna mera Banke Slovenije je od začetka oktobra usklajena z evrsko. To se je deloma odrazilo tudi na dolžniških trgih. Donosnosti do dospetij dolžniških instrumentov krajših ročnosti so praktično izenačeni z evrskimi. Konvergenca obrestnih mer se bo nadaljevala do konca leta. Razlika v donosnostih bo ostala predvsem pri obveznicah srednjih in daljših ročnosti, saj pribitek odraža večje kreditno tveganje in manjšo likvidnost naših obveznic.

In kako so se gibale cene obveznic v zadnjem mesecu? Na razvitih dolžniških trgih ZDA in Evrope so cene upadle. K temu je pripomogla precejšnja rast od julija do septembra, ki je bila predvsem posledica pričakovanj o dveh zmanjšanjih ključne obrestne mere v ZDA v začetku prihodnjega leta. Trg je to vračunal v cene in korekcija v oktobru je odraz teh pretiranih pričakovanj. Desetletna ameriška referenčna obveznica je v tem mesecu beležila 1,2 odstotni, nemška pa 1,4 odstotni padec. Donosnosti do dospetij so posledično dosegle mesečne maksimume. Za 0,8 odstotka je upadla tudi RS62, desetletna slovenska referenčna obveznica, katere donosnost do dospetja trenutno znaša okrog 4,15 %.

Simona Kovačič, Triglav DZU

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič