Sob 1 Aug 2015

Evropska odisejada med Sirizo in kvadrigo

Sprejetje dogovora o začetku pogajanj o novem programu pomoči med Grčijo in institucijami ali nekoč imenovano trojko je zaokrožilo neverjetno razvlečeno in neproduktivno dogajanje od začetka letošnjega leta. Monotono prestavljanje sestankov evrskih finančnih ministrov in predsednikov vlad, ki so si sledili od januarske izvolitve Sirize, se je v koncu tedna pred 13. julijem 2015, dnevom sklenitve dogovora, prelevilo v enega najbolj napetih ekonomsko-političnih trenutkov na stari celini, v katerem so si sledili maratonski sestanki, lovljenje zadnjih rokov in »srečen« konec.

Posledica omenjenega dogovora so nova pogajanja o tretjem programu rešitve za problematično sredozemsko državo. Tokrat potekajo med Grčijo na eni strani in četverico, poimenovano kvadriga, na drugi strani. Evropski centralni banki, Mednarodnemu denarnemu skladu in Evropski komisiji se je pridružil tudi Evropski sklad za stabilnost finančnega sistema (ESM). Čas za njihov dogovor se hitro izteka, že tako napeto ozračje – začetek pogajanj je bil zaradi varnostnih razlogov celo prestavljen – pa dodatno elektri sredino »tajno« poročilo odbora Mednarodnega denarnega sklada. V njem ugotavljajo, da so trenutno ekonomsko stanje v Grčiji in obeti skrb vzbujajoči ter da brez delnega odpisa dolga nov program pomoči z njihovega vidika ni izvedljiv. S tem se nadaljuje pritisk, ki ga Mednarodni denarni sklad vrši na evropske partnerje in ki smo mu priča že od vročih trenutkov pred zgoraj omenjenim ponedeljkom v sredini julija – najočitnejši primer je zagotovo poročilo o nevzdržnosti grškega dolga, ki je bilo izdano pred samim grškim referendumom.

Trenja pa niso opazna samo v kvadrigi, iskri se tudi v Sirizi, kjer del stranke žuli zgoraj opisano dogajanje, ki ni v skladu z njihovimi volilnimi obljubami. Cipras po zadnjih znanih podatkih v septembru načrtuje strankin referendum o tretjem programu, ki bo predvidoma takrat že v veljavi. Evropsko ravnovesje bo očitno doseženo samo s pogumom, vrednim grškega junaka Odiseja, ki je v spopadu s Scilo izgubil le nekaj mornarjev in ni tvegal izgube celotne ladje s plutjem mimo Karibde.

 

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 1. 8. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt