Pon 16 Jul 2018

Evropa prva v nogometu, Amerika pa v donosih

Svetovni trgi: Izjemna rast dobičkov na delnico ameriških podjetij iz indeksa S&P 500

Če so evropske države letos na svetovnem prvenstvu v nogometu popolnoma zasenčile druge države, so ameriške delnice letos, upoštevajoč donose, podobno zasenčile druge svetovne delnice, saj so do prejšnjega tedna v evrih pridobile kar sedem odstotkov. To je veliko več kot preostali trgi, saj so v omenjenem obdobju evropske in japonske delnice ostale skoraj nespremenjene, delnice trgov v razvoju pa so izgubile pet odstotkov vrednosti.

Da je tako, niti ni presenetljivo, saj je več argumentov, ki podpirajo takšna gibanja. Prvi in najbolj pomemben argument je zelo visoka rast dobičkov na delnico ameriških podjetij iz indeksa S&P 500; ta je v prvem kvartalu letos znašala kar 24 odstotkov. Prav tako naj bi dobički teh podjetij v letošnjem celotnem letu zrasli za izredno visokih 20 odstotkov. Ob tem je pomembno poudariti, da so v zadnjih letih dobički na delnico v povprečju rasli nominalno za 6,2 odstotka. Po podatkih Roberta Shillerja pa so ti v zadnjih 130 letih zrasli nominalno v povprečju le po 3,8 odstotka na leto. Nedvomno je k pospešeni rasti zelo veliko prispevala lani sprejeta davčna reforma, vendar bi bili prirastki tudi brez tega učinka krepko nad povprečnimi. Ob podrobnejšem sektorskem pregledu rasti dobičkov naj bi letos največji razmah izkazal sektor energije s 100-odstotno rastjo, sledila pa naj bi mu sektorja surovin in financ s 27-odstotno rastjo.

Rast podpirajo Trumpovi ukrepi

Drugi pomemben argument, ki podpira rast ameriških delnic nasproti drugim, so za zdaj – presenetljivo – tudi protekcionistični ukrepi ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Vrednostno ti še ne ogrožajo svetovne trgovine in posledično rasti BDP posameznih držav. Ob dodatnih carinah pa bi pri 250 milijardah dolarjev kitajskega izvoza v ZDA zmanjšale rast BDP obeh držav, in sicer ZDA za 0,3 odstotka in Kitajske za 0,6 odstotka. Za zdaj je uvedba manjših carin videti kot blagodejna za ameriško gospodarstvo, ker naj bi s tem ZDA prisilile preostali svet k boljšim pogojem poslovanja. Tako se niti ne čudimo, da so prav ameriška mala podjetja, ki večinoma poslujejo na notranjem trgu, pridobila največ, od začetka leta izjemnih 18,5 odstotka v evrih. Nasprotno pa so ravno delnice držav, ki jim ZDA najbolj grozijo s carinami, od začetka leta izgubile največ vrednosti: kitajske delnice devet odstotkov, nemške pa tri odstotke.

V prihodnjem obdobju bo zanimivo spremljati razplet zgodbe s carinami, saj te pomenijo edino resno tveganje za kapitalske trge. Čeprav ima Kitajska manj manevrskega prostora, ker z izvozom v ZDA ustvarja velik presežek, niti ZDA niso imune na posledice uvedbe carin. Zlahka bi se jim lahko zgodilo povišanje inflacije, ki je že zdaj na meji sprejemljive, s tem pa bi bila ameriška centralna banka Fed prisiljena veliko hitreje dvigniti obrestno mero.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi, d.o.o.

DELO, BORZNA ANALIZA, 16. 7. 2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič