Pon 18 Nov 2013

Evropa počasi, ZDA bi lahko bolje, Kitajska brez konkretnih odgovorov

Rast držav v območju evra je počasna in se je v tretjem kvartalu skoraj ustavila. Drugo in tretje največje gospodarstvo v območju evra t.j. Francija in Italija se krčita, saj sta postregla s podatkom o 0,1-odstotnem krčenju bruto družbenega proizvoda v tretjem četrtletju. V Italiji se tako recesija nadaljuje že deveto četrtletje, v Franciji pa finančni minister Pierre Moscovici pomirja, da upad BDP ni presenečenje in ne predstavlja negativnega trenda. Celo v Nemčiji, ki je vlečni konj evropskega gospodarstva, se je rast BDP umirila iz 0,7 na zgolj 0,3 odstotka v prejšnjem četrtletju, čeprav je bil podatek v veliki meri pričakovan. Rast je bila predvsem posledica domačega povpraševanja. Ob teh podatkih je evropska brezposelnost še vedno na rekordnih 12,2 odstotka inflacija pa močno pod mejo, ki si jo je zadala Evropska centralna banka (ECB). Podatki kažejo na šibkost in ranljivost evropskega gospodarskega okrevanja, zato ne preseneča dejstvo, da je ECB prejšnji teden znižala ključno obrestno mero na zgodovinsko najnižjo raven 0,25 odstotka. Predsednik ECB Mario Draghi je ob tem ponovil, da bo podpiral stimulativno denarno politiko dokler bo to potrebno.

Na drugi strani luže v ZDA se trenutno največ ukvarjajo z vprašanjem, ali bo kmalu konec programa stimulacij, ki ga izvajajo Zvezne rezerve. Podatki s trga dela in trga nepremičnin so solidni, vendar po mnenju Janet Yellen, Obamove kandidatke za predsednico Zveznih rezerv še ne dovolj močni da bi upravičili zmanjševanje stimulacij. Investitorje takšne izjave navdajajo z optimizmom, da se bo program stimulacij zavlekel dlje v prihodnost, kar se odraža v rasti delniških tečajev. Pričakovana močna sezona predprazničnih nakupov ter zaključek dobre sezone objav poslovnih rezultatov so še dodaten razlog, da je ameriški delniški indeks S&P 500 v tem tednu dosegel novo rekordno vrednost.

Na Kitajskem se je zaključilo tretje plenarno zasedanje komunistične partije, kjer so razpravljali tudi o reformah kitajskega gospodarstva. Pričakovanja so bila visoka, kongres pa ni postregel z konkretnimi odgovori, kaj bodo privatna podjetja pridobila z reformami ali na kakšen način bo potekalo prestrukturiranje državnih podjetij. Zato so investitorji konec zasedanja pospremili z rahlim razočaranjem. Objavam in novicam primerno so se v tem tednu gibali tudi borzni trgi. 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS november 2020

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi