Sob 27 Jan 2018

Evropa: operacija pregrevanje

Ko je v četrtek, prvič letos, zasedala evropska centralna banka ECB, je Mario Draghi rekel, da evropsko gospodarstvo poka po šivih. 

Gospodarska rast evrskega območja, ki traja že štiri leta in pol, je široko razširjena po vseh državah in sektorjih. Posledično večina sektorjev hitro povečuje zaposlenost. Pričakuje se, da se bo povečevanje potrošnje gospodinjstev in investicij podjetij še naprej nadaljevalo.

Ob pozornem spremljanju delovanja centralnih bank v preteklih letih postaja vse bolj jasno, da je namen ECB pregreti gospodarstvo do točke, kjer se bo povrnila inflacija, ki pa se je decembra celo znižana na 1,4 odstotka. Vse kaže, da bo ta v naslednjih mesecih ostala na teh nivojih. Prav zato investitorji še ne pričakujejo dvigov obrestnih mer. Celo predsednik nemške Bundesbanke ne pričakuje dvigov obrestnih mer pred poletjem 2019.

Zaradi vsega tega ne smemo biti presenečeni, da so letos delniški tečaji pridobili toliko vrednosti. Evropski indeks Eurostoxx 50 je samo v januarju pridobil kar 3,6 odstotka, kar je v evrih več od ameriškega indeksa S&P 500 in japonskega Nikkei 225. Med posameznimi evropskimi indeksi močno izstopajo tisti iz perifernih držav: tako so kar 10 odstotkov pridobile grške delnice, 8,5 odstotka italijanske, sledile so španske in portugalske z 5,5-odstotno rastjo. Močni gospodarski podatki, so poleg izjav ameriškega finančnega ministra, pomagali, da je tudi evro v četrtek proti dolarju pridobival vrednost vse do nivoja 1,25.

Skokoviti rasti so botrovali tudi visoki januarski prilivi v evropske delniške sklade v višini skoraj štirih milijard evrov, kar je največ v zadnjih devetih mesecih. Svetovno gledano so visoke prilive beležili še trgi v razvoju in IT sektor. Po navadi tako močnemu povečanju tveganih naložb sledi kakšen tehnični popravek, čeprav se v teh razmerah pričakuje vse prej kot to.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, 27. 1. 2018; rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo