Pet 16 Nov 2007

Enkrat gor, drugič dol

Razvite svetovne delniške trge še naprej zaznamuje visoka volatilnost, saj vlagatelji nervozno reagirajo skorajda na vsako novico. Trenutno lahko rečemo, da se nahajamo v obdobju, ko igralcem na borzah ni povsem jasno, kako bo naprej, predvsem glede rasti gospodarstva, inflacije, obrestnih mer, valute in drugih ekonomskih indikatorjev. Poleg tega kroji dogajanje na delniških trgih tudi nepremičninska in hipotekarna kriza, ki zgleda da še zdaleč ni končana, saj investicijske hiše vedno znova objavljajo odpise zaradi izgub iz tega naslova.

Analitiki ameriškemu gospodarstvu za naprej napovedujejo zmanjšano gospodarsko rast, prav tako pa jim grozi inflacija, zato je težko pričakovati, da se bo FED na naslednjem zasedanju 11. decembra odločil za nadaljnjo znižanje obrestne mere. Trenutno lahko iz opcijskih razmerij razberemo, da obstaja 50 odstotna verjetnost, da FED ne bo znižal obrestne mere, in le 35 odstotna, da jo bo znižal za 25 bazični točk.

Pomembno na delniške trge vplivajo objavljeni in pričakovani dobički podjetij. Ti so tudi v tretjem kvartalu v povprečju zelo dobri in presegajo pričakovanja analitikov. Do sedaj je znotraj glavnega ameriškega indeksa S&P 500 objavilo 425 podjetij oz. dobrih 85 odstotkov. Dobički podjetij ostajajo močni, saj beležimo pozitivna pričakovanja v več kot 72odstotkih podjetij, mediana njihove rasti pa znaša 11,4 odstotka. Izmed sektorjev se je do sedaj najbolje izkazal zdravstveni in industrijski sektor. Po pričakovanjih se je najslabše odrezal finančni sektor, za katerega analitiki pričakujejo, da se bo slabo odrezal tudi v zadnjem kvartalu, in pa nekoliko presenetljivo energetski sektor. Slednjemu je rast dobička kljub visokim cenam nafte preprečila relativno nizka cena zemeljskega plina.

Dolar kot vodilna svetovna valuta še naprej izgublja nasproti skoraj vsem večjim svetovnim valutam. To sicer gre na roke ameriškim izvoznikom, na kar kaže podatek, da se je zmanjšal zunanjetrgovinski primanjkljaj. O nadaljnji usodi ameriškega zelenca je veliko odvisno, kako se bo odločila Evropska centralna banka, ki nekako namiguje na dvig obrestne mere. Trenutno pa znižani pričakovani obrestni diferenciali ob napovedani manjši gospodarski rasti v največjem svetovnem gospodarstvu neugodno vplivajo na dolar.

Kaj pa Evropa? Po zadnjih podatkih se je nemška gospodarska rast v tretjem kvartalu povečala in znaša 0,7 odstotka po zaslugi večje potrošnje podjetij in prebivalstva. Vzpodbuden podatek je brezposelnost, ki se je znižala na 8,7 odstotka, kar je najnižja raven v zadnjih 14 letih. Obeti za naprej ostajajo dobri, glavni grožnji gospodarstvu predstavljata dva dejavnika: prvi je drag evro, ki zmanjšuje konkurenčnost proizvodov v tujini; drugi pa rekordne cene nafte, ki izčrpavajo potrošniško kupno moč. Gospodarstva v evro območju so v povprečju v tretjem kvartalu rasla z 0,7 odstotno rastjo, kar je bolje od pričakovanj analitikov. Dobički podjetij so močni, tako da kljub močnemu evru ostajajo investitorji naklonjeni evropskim delnicam.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več