ECB
Sob 9 Mar 2019

ECB še ni zmanjkalo streliva

Od sredine februarja so dnevi na svetovnih borzah minili v bolj v zaspanem vzdušju, kar zadeva gibanje indeksov v pozitivno ali negativno smer.

Na trgu je prevladoval stranski trend, kjer lahko ugotavljamo, da ni večjih pretresov oziroma da so bili prodajalci in kupci delnic »izenačeni«. Za nekaj več živahnosti je v četrtek poskrbela Evropska centralna banka (ECB), ki je po svojem rednem zasedanju napovedala nadaljnji razvoj monetarne politike in s predlaganimi ukrepi nekoliko presenetila trge. Obrestna mera se sicer ne bo spreminjala (vsaj do konca leta ne), kar je bilo bolj ali manj znano oziroma pričakovano že prej, bodo pa s svojimi ukrepi vplivali na količino in ceno denarja v obtoku. Gospodarska slika za evrsko območje se že nekaj mesecev slabša, tudi napoved rasti BDP za evrsko območje se je z načrtovanih 1,7 odstotka znižala na skromnih 1,1 odstotka v letošnjem letu. Ob tem se pojavljajo sicer neuradni komentarji, da je tudi ocena 1,1 odstotka preveč optimistična in da lahko pričakujemo dodatne negativne revizije v letošnjem letu. Potrditev tega dejstva kaže proizvodni indikator PMI, ki je februarja za evropsko območje po dolgem času upadel pod vrednost 50, na 49,3. Najbolj je omenjeni indeks upadel v gonilnem gospodarstvu Evrope, to je v Nemčiji, kjer je vrednost kazalnika znašala samo 47,6, kar je seveda posledica močnega upada naročil oziroma nižjega povpraševanja. Dodatno skrb za tradicionalno izvozno usmerjeno Evropo povzročajo trgovinska negotovost z ZDA, ohlajanje kitajskega gospodarstva in tudi negotovosti glede izida brexita. Na te podatke je seveda ECB morala odreagirati – sicer ne bodo ponovno zagnali neto odkupov obveznic z novim denarjem, ampak samo še reinvestirali prejete kupone in zapadle glavnice v nove obveznice. Dodatno pa bodo septembra ponovno zagnali program operacij refinanciranja bank, in sicer z ugodnimi posojili v okviru programa TLTRO III, ki naj bi trajal do leta 2021. S tem bi bankam še najprej zagotovili poceni denar, ki bi se seveda prelival naprej v gospodinjstva oziroma v vnovičen zagon gospodarstva. S temi ukrepi želijo dvigniti inflacijo, ki je primaren cilj operacij ECB, trenutna raven je še kar konkretno oddaljena od ciljnih 2 odstotkov letne inflacije. Zaradi te napovedi je bil na udaru evro, ki je samo v nekaj dneh v primerjavi z ameriškim dolarjem upadel z 1,14 na 1,12 dolarja za 1 evro. Na drugi strani so porasli tečaji evropskih državnih obveznic, kar bodočim kupcem še dodatno znižuje donosnost do dospetja. V rdečem pa so bile delnice evropskih finančnih družb – predvsem bank, saj namreč podaljševanje obdobja poceni denarja negativno vpliva na njihovo dobičkonosnost.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi d. o. o.

DNEVNIK, 9. 3. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več